Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović, sinoć je u Bijelom Polju uručio  književnu nagradu “Risto Ratković” ovogodišnjem laureatu Milu Stojiću.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te ministri Tarzan Milošević, Suad Numanović i Branislav Mićunović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je istakao da poštovanje prema zauvijek živom Ristu Ratkoviću već 42 godine okuplja  korifeje poetskog izraza iz čitave Evrope.

- Manifestacija “Ratkovićeve večeri poezije” četrdeset i drugi put otvorila je svoja vrata gospodarima i zarobljenicima riječi, onima koji nižu svoje dane, od imaginacija, izraza i stihova. U vječnosti će ostati zapisano da je Risto Ratković rodonačelnik modernog romana u Crnoj Gori, a njegovo poetsko žezlo svojstveno samo onima koji poeziju ne pišu nego je žive, nadahnjivaće brojne generacije kojima je riječ život.

Od ove godine manifestacija RVP i zvanično je proglašena jednom od svega četiri kulturne manifestacije od državnog značaja, pa će se ubuduće i odvijatri pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, i ovom prilikom Ministarstvu još jednom zahvaljujem na iskazanom senzibilitetu i uvažavanju ovog najvećeg bjelopoljskog kulturnog festivala. Vjeruje se da posebni primjerci ljudskog roda, koji su svojom genijalnošću sebi obezbijedili mjesto u vječnosti, komuniciraju na višim frekvencijama od uobičejenih, ljudskih. Siguran sam da će među 102 učesnika ovogodišnjih RVP, biti mnogo visokih i najviših mogućih frekvrncija, onih koje će im omogućiti da budu veliki, nedostižni vječito mladi kao riječi. Jer ja sam večeras samo prosto uzeo riječ, a umjetnike koji su među nama riječ vječno obuzima, kazao je predsjednik Žurić.

Ministar,Branislav Mićunović je kazao da su RVP dočekale ovogodišnje izdanje kao prekretnicu u održavanju ove manifestacije.

- Novoformirana javna ustanova RVP uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje, nastaviće da čuva i slavi viševjekovnu pjesničku tradiciju Crne Gore i višedecenijsku pjesničku tradiciju Bijelog Polja, a u spomen majstora crnogorske moderne Rista Ratkovića. Programska koncepcija 42. RVP raspoređena na skoro 20 dana tokom kojih je bilo moguće prisusatvovati brojnim umjetničkim sadržajima i susresti više od 100 stvaralacau u gradu pjesnika Bijelom Polju, dovela nas je i do ovog svečanog kraja uručenja nagrade “Risto Ratković” Milu Stojiću. Mnogi afirmisani književni kritičari Mila Stojića kategorišu kao jednog od najboljih bosansko-hercegovačkih pjesnika čija poezija, kažu, ima ozbiljne sklonosti vječnosti. Godine iskustva u kulturi, naučile su me da je najvjerodostojnija kritika ona čitalačka oslobođena stega teorije i prepuštena vremenu, kao suštinskom izazovu kvalitetu, umjetničkom djelu. Uvjeren da je stvaralaštvo Mila Stojića našla sve izazove uz svesrdnu podršku poklonika njegovog djela, trajanja kao jedine valjane potvrde, zadovoljstvo mi je da gospodinu Stojiću uručim prestižnu nagradu “Risto Ratković”, kazao je ministar Mićunović.

- Milu Stojiću, književna nagrada „Risto Ratković” dodijeljena je za knjigu „Dunia”. Stojić je već decenijama prepoznatljivo pjesničko ime na prostorima južnoslovenskih književnosti što je vrednovano i nizom važnih nagrada. Zbirka „Dunia” rad je majstora. Onoga koji je, ima tome već dugo, ovladao tajnama pjesničke alhemije. Stojić stoji i pjeva među zavađenim narodima. I oni ga, gle čuda, barem neki od njih, slušaju, kazao je u obrazlažući odluku žirija, Andrej Nikolaidis.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top