Umjetnički direktor Ratkovićevih večeri poezije Bogić Rakočević potpisao je danas u Kući Rista Ratkovića protokole o festivalskoj saradnji sa najznačajnijim festivalima poezije u regionu i šire. Rakočević je potpisao protokole sa Milem Stojićem u ime Sarajevskih dana poezije, Andrejom Ljupkom u ime Internacionalnog festivala poezije u Kijevu, Milanom Dobrićem u ime Međunarodnog festivala poezije i knjige u Beogradu, Slavom Đorđom Dimovskim u ime Struških večeri poezije, Dinkom Telećanom u ime Goranovog proljeća, Kikom Hotom u ime Festivala poezije u Tokiju i Faizom Softićem u ime Internacionalnog festivala u Luksenburgu.

- Ovim protokolima se uspostavljau i jačaju međusobni odnosi i kvalitetna promocija programa i vrijednosti. Takođe ovim protokolima se obavezuju potpisnici da će raditi na predstavljanju programa i projekata od obostranog interesa, kao i nacionalnih književnosti u matičnim državama i inostranstvu, podsticati pjesničko stvaralaštvo kreirajući projekte regionalnog, odnosno međunarodnog značaja i stvaraju uslovi za njihovo uspješno sprovođenje. Ovi protokoli, takođe, potvrđuju da ćemo zajedno raditi na unapređenju i predstavljanju obostranih književnih vrijednosti i nacionalnih kultura, kao i da smo saglasni da će svake godine u okviru festivalskih programa vršiti međusobnu razmjenu domaćih, a po mogućnosti i gostujućih pjesnika, kazao je Bogić Rakočević, ističući i to da će shodno potpisanim protokolima zajednički nastupati pred domaćim i stranim organizacijama u matičnim državama i inostranstvu.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Risto Ratković“ i predstavnik manifestacije Sarajevski dani poezije Mile Stojić ističe da je ovo pozitivna stvar i da je formalizovano ono što se godinama radilo.

- Mi smo uvijek pozivali crnogorske pisce na Sarajevske dane poezije. Prošle godine je Crna Gora posebno predstavljena u Sarajevu. U tom pravcu treba i dalje iće, a ovaj protokol će ubrazati stvari, kazao je Stojić.

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top