Mile Stojić, bosanskohercegovački pjesnik, dobitnik je ovogodišnje nagrade “Risto Ratković” za knjigu pjesama “Dunai” u izdanju V.B.Z. Zagreb 2011. godine, odlučio je žiri 42. Ratkovićevih večeri poezije.

Za ovu nagradu konkurisalo je 35 pjesničkih zbirki renomiranih autora iz regiona, a u najuži izbor ušle su knjige “Mama safari i ostale stvari”  Olje Savićević Ivančević, “Pesme iz bolesti i zdravlja” Enesa Halilovića, “Bunar teških reči”  Jelene Lengold i “Izabrane pjesme Nane Mazutha” Miljenka Jergovića.

- Mile Stojić je decenijama prepoznatljivo pjesničko ime na prostorima južnoslovenskih književnosti, što je vrednovano i nizom važnih nagrada. Zbirka “Dania” rad je majstora. Onoga koji je, ima tome već dugo, ovladao tajnama pjesničke alhemije. Stojić stoji i pjeva među zavađenim narodima. I oni ga, gle čuda, barem neki od njih, slušaju. “Dunia” je pjev o zemlji, o onoj u kojoj smo mi Južni Sloveni nekada živjeli, o onoj u kojoj Stojić živi, onoj koja je preživjela sve zločine i razaranja, o onoj u koju će nas, sve do jednoga, na koncu spustiti. Dunia znači svijet, dunjaluk. U istoriji južnoslovenskih književnosti tako će se zvati važna knjiga velikog pjesnika. Stojić nije jedan od pjesnika zapitanih: čemu još poezija u ovom vremenu, u ovakvom svijetu? Poezija je starija od svijeta. Ljepota Stojićevih stihova, doista, ne može promijeniti svijet. Niti svijet može nauditi ljepoti stihova. O drugome je, ionako, ovdje riječ. U ljepoti ćemo, napokon, biti pomireni., kaže se u saopštenju Žirija.

Mile Stojić je rođen 1955. u Dragićini (Bosna i Hercegovina). Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je studije južnoslovenskih književnosti i jezika. Bio je urednik više književnih publikacija i listova, a sad je zaposlen na Radiju Bosne i Hercegovine. Deset godina radio je kao lektor za jugoslovenske književnosti na Bečkom fakultetu. Objavio je trinaest knjiga poezije, tri izbora iz poezije, šest knjiga eseja i jednu knjigu mikroeseja, jednu knjigu pripovjedaka, i jednu knjigu putopisa. Knjige su mu prevođene na njemački, poljski, italijanski, engleski, slovenački i makedonski jezik. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, poput nagrade Šimićevih susreta (1971), Slova Gorčina (1974), Pečat varoši sremskokarlovačke (1976), Brankove nagrade Društva književnika Vojvodine za najbolju knjigu mladih pisaca u Jugoslaviji (1978), Nagrade Književne omladine Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu (1980), i mnogih drugih.

Žiri 42. Ratkovićevih večeri poezije u sastavu: Milorad Popović, predsjednik (Crna Gora), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Ivica Prtenjača (Hrvatska), Teofil Pančić (Srbija) i Ahmed Burić (Bosna i Hercegovina) razmotrio je i rukopise pristigle na ovogodišnji Konkurs nagrade „Ratkovićeve večeri poezije“ za autore do 27 godina, gdje je pristiglo 15 neobjavljenih rukopisa potpisanih šifrom. Žiri je odabrao osam finalista, a ko je od njih nagrađen biće saopšteno 19. septembra.

 

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top