Mile Stojić, bosanskohercegovački pjesnik, dobitnik je ovogodišnje nagrade “Risto Ratković” za knjigu pjesama “Dunai” u izdanju V.B.Z. Zagreb 2011. godine, odlučio je žiri 42. Ratkovićevih večeri poezije.

Za ovu nagradu konkurisalo je 35 pjesničkih zbirki renomiranih autora iz regiona, a u najuži izbor ušle su knjige “Mama safari i ostale stvari”  Olje Savićević Ivančević, “Pesme iz bolesti i zdravlja” Enesa Halilovića, “Bunar teških reči”  Jelene Lengold i “Izabrane pjesme Nane Mazutha” Miljenka Jergovića.

- Mile Stojić je decenijama prepoznatljivo pjesničko ime na prostorima južnoslovenskih književnosti, što je vrednovano i nizom važnih nagrada. Zbirka “Dania” rad je majstora. Onoga koji je, ima tome već dugo, ovladao tajnama pjesničke alhemije. Stojić stoji i pjeva među zavađenim narodima. I oni ga, gle čuda, barem neki od njih, slušaju. “Dunia” je pjev o zemlji, o onoj u kojoj smo mi Južni Sloveni nekada živjeli, o onoj u kojoj Stojić živi, onoj koja je preživjela sve zločine i razaranja, o onoj u koju će nas, sve do jednoga, na koncu spustiti. Dunia znači svijet, dunjaluk. U istoriji južnoslovenskih književnosti tako će se zvati važna knjiga velikog pjesnika. Stojić nije jedan od pjesnika zapitanih: čemu još poezija u ovom vremenu, u ovakvom svijetu? Poezija je starija od svijeta. Ljepota Stojićevih stihova, doista, ne može promijeniti svijet. Niti svijet može nauditi ljepoti stihova. O drugome je, ionako, ovdje riječ. U ljepoti ćemo, napokon, biti pomireni., kaže se u saopštenju Žirija.

Mile Stojić je rođen 1955. u Dragićini (Bosna i Hercegovina). Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je studije južnoslovenskih književnosti i jezika. Bio je urednik više književnih publikacija i listova, a sad je zaposlen na Radiju Bosne i Hercegovine. Deset godina radio je kao lektor za jugoslovenske književnosti na Bečkom fakultetu. Objavio je trinaest knjiga poezije, tri izbora iz poezije, šest knjiga eseja i jednu knjigu mikroeseja, jednu knjigu pripovjedaka, i jednu knjigu putopisa. Knjige su mu prevođene na njemački, poljski, italijanski, engleski, slovenački i makedonski jezik. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, poput nagrade Šimićevih susreta (1971), Slova Gorčina (1974), Pečat varoši sremskokarlovačke (1976), Brankove nagrade Društva književnika Vojvodine za najbolju knjigu mladih pisaca u Jugoslaviji (1978), Nagrade Književne omladine Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu (1980), i mnogih drugih.

Žiri 42. Ratkovićevih večeri poezije u sastavu: Milorad Popović, predsjednik (Crna Gora), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Ivica Prtenjača (Hrvatska), Teofil Pančić (Srbija) i Ahmed Burić (Bosna i Hercegovina) razmotrio je i rukopise pristigle na ovogodišnji Konkurs nagrade „Ratkovićeve večeri poezije“ za autore do 27 godina, gdje je pristiglo 15 neobjavljenih rukopisa potpisanih šifrom. Žiri je odabrao osam finalista, a ko je od njih nagrađen biće saopšteno 19. septembra.

 

 

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top