Samostalna izložba Asli Turkeli, sponzorisana od Ambasade Republike Turske u Crnoj Gori I Yunus Emre Kulturnog centra, biće postavljena u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju 14. novembra, praćena je prezentacijom koja objašnjava slikarsko stvaralaštvo pod islamskim uticajem povezano sa problemima svakodnevnog života..

Osim u Bijelom Polju, izložba će biti postavljena 28. oktobra u Podgorici, 26. novembra u Budvi, 8. decembra u Baru i 19. decembra na Cetinju.

- Izložba nudi sveobuhvatan uvid u djela ove umjetnice, predstavljen na više od 30 slika koje su rezultat jednogodišnjeg rada Asli Turkeli. Izložene slike predstavljaće prezentaciju egzistencionalnog statusa svijeta, prostora i tijela iz obrnute perspektive, objašnjavajući sve ono što je ostalo zarobljeno unutar granica ovoga svijeta i savremenog vremena, iz različitih perspektiva prosvijećeno sufizmom, uzimajući model islamskog univerzuma za smjernicu ka životnom smislu. Umjetnica, koja se u svojim djelima koncentriše na koncept prostora i tijela sa filozofijom “viđeno/vidljivo”  i  “neviđeno/nevidljivo” , preispituje tačke presjeka tijela i prostora, bez obzira na spoljašnje i  unutrašnje, što se često može vidjeti u psihologiji, sociologiji, religiji i filozofiji  i to tako što pokazuje da ovaj egzistencijalni kružni integritet  koji se sastoji samo od ovog svijeta jednostavno nije dovoljan, navode organizatori izložbe.

Asli Turkeli je rođena u Istanbulu 1985. godine. Diplomirala je 2011. na Yildiz Tehnickom Univerzitetu, Fakultet umjetnosti i dizajna. Sada je postdiplomac na Kemerburgaz Univerzitetu u Istanbulu, odsjek za primijenjene umjetnosti.

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top