Danas je u Bibliteci Srednje stručne škole održana “Tribinu u podne“ - Ratkovıćeve večerı poezıje u Srednјoj stručnoj školı, na kojoj je predstavljena Javna ustanove Ratkovićeve večeri poezije, njena izdavačka djelatnost i značaj Nagrade Risto Ratković.

- Na tribini su učestvovali direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Abaz Dizdarević, urednik izdavačke edicije RVP “Književne paralele” Kemal Musić i dobitnik Nagrade Risto Ratković za 1979. godinu Radojica Bošković. Na tribini je, takođe, promovisana muzička obrada pjesme Rista Ratkovića “Bar”, a predstavnici RVP su bibliteci pokoloniti svoja izdanja, kazao je bibliotekar Rafet Mulić.

Govoreći o istorijatu Ratkovićevih večeri poezije, direktor ustanove Abaz Dizdarević je naglasio da je manifestacije RVP do prije tri godine funkcionisala u okviru bjelopoljskog Centra za kulturu.

- Prije tri godine, kada je manifestacija RVP proglašena od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, konstituisana je javna ustanova. Ustanova Ratkovićeve večri poezije, osim primarne manifestacije, organizuje i druge kulturne programe, u okviru kojih se predstavljaju najistaknutiji umjetnici iz Crne Gore i šireg okruženja. Treba napomenuti das mo, na primjer imali izložbu skulptura svjetski poznatog skulptora Zlatka Glamočaka, da smo ugostili Narodno pozorište iz Beograda sa fascinantnom predstavom “Prokleta avlija”, da smo organizovali koncert Natali Dizdar, da smo imali u Bijelom Polju u regionu poznatog pisca Svetislava Basaru i sve to u cilju afirmacije crnogorske culture i Ratkovićevih večeri poezije, kazao je Dizdarević.

U cilju afirmacije crnogorske književnosti i RVP je svakako i izdavačka djelatnost Ratkovićevih.

- Treba naglasiti da smo u ediciji Književne paralele – edicija 10, između ostalih, objavili kinjigu “Bežanje od smrti” prof. dr Dobrivoja Stanojevića o demonologiji u knjigama Miodgara Bulatovića, te knjigu “Najviša tačka reke” Petra V. Arbutine o bjelopoljskim piscima, što potvrđuje da vodimo računa o odgovornost prema crnogorskim i bjelopoljskim autorima, kazao je Musić

Radojica Bošković je dobio Nagradu Risto Ratković 1979. godine. Ističe da je ta Nagrada jedna od najznačajnijih pjesničkih nagrada na južnoslovenskim prostorima.

- Drago mi je što ova manifestacija, sada već institucija, idu uzlaznom putanjom i što je sama manifestacija doživjela 44 godine, kazao je Bošković i pročitao nekoliko svojih pjesama.

Medijatori programa bili su bibliotekar Rafet Mulić i profesor u Srednjoj stručnoj školi Radoman Čečović.

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top