Na dan rođenja Ćamila Sijarića, 18. decembar, Centar za kulturu “Bihor”, Centar za djelatnosti kulture Bijelo Polje i Nevladina organizacija “Stari most” sinoć su u bjelopoljskom Centru za kulturu promovisali knjige “Šetnje po Šipovicama” – izbor iz poezije Ćamila Sijarića koji je napravio Faruk Dizdarević, u izdanju Centra za kulturu “Bihor” i “Četiri krajišnice bihorskog kraja” koje je sakupio Ćamil Sijarić, a knjigu pripremio Faruk Dizdarević, koja je objavljena u izdanju JU “Ratkovićeve večeri poezije”.

Na književnoj večeri su govorili Faruk Dizdarević, Rasim Ćelahmetović, Braho Adrović i Mirsad Rastoder.

Ćelahmetović je podsjetio da izbor “Šetnje po Šipovicama” sadrži 66 pjesama, koje su bile naznaka za buduće nenadmašno prozno stvaralaštvo Ćamila Sijarića.

- Niz Šipovice, niz eglen i ašik odaje Ćamilove lirike šetaju, hode, istrajavaju njemu i nama drage osobe: babo mu Šaban, majka Emina, jezde krilati alati, tku nevidljive žene, pogledaju ga krišom prve simpatije, traje sjećanje na pretke što jašu gole konje jer se pod njima slamaju samari, na one što, avazom kad zapjevaju, lome gore, tule lambe i i bude nasljednike iz života uspavanog, kazao je Ćelahmetović o poeziji u knjizi “Šetnje po Šipovicama”.

Dizdarević je objasnio da je četiri epske pjesme iz Bihora objavljene u knjizi “Četiri krajišnice bihorskog kraja” Ćamil Sijarić zapisao od četiri bihorska guslara, krasnopisom, uz posebnu pažnju da se mastilo ne razlije, i taj rukopis predao Srpskoj akademiji nauka.

- Prije nekoliko godina uspio sam da dođem do manuskripta tog Ćamilovog rukopisa, i sada imamo ovu knjigu, kazao je Dizdarević.

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top