Biblioteka "Arhiv uspomena" i JU Ratkovićeve večeri poezije, obilježili su u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju 80 godina od rođenja i 20 godina od smrti Vita Nikolića, promocijom knjiga “Zatočenik žute gošće” i “Vito - anegdote i epigram”, autora Maksima Vujačića.

O poeziji Vita Nikolića govorili su prof. dr Draško Došljak i zvanični biograf Vita Nikolića Maksim Vujačić, dok su stihove i anegdote čitali glumci Miro Nikolić i Dragiša Simović.

Skoro da nema poetske atmosfere u kojoj nema stihova Vita Nikolića, Lesa Ivanovića i stihova Rista Ratkovića, kazao je recezent prof. dr Draško Došljak.

- Novom knjigom Maksima Vujačića, autor je razotkrio kako nastaje poezija, ljubavna, Vitova. Ponudio čitaocima biografiju ovoga boema. Po prvi put imamo preciznu priču i život, opis Vitov. Iz njegove bilježnice sjećanje Vitovih prijatelja, supruge i ćerke, kolega, ljekara iz intervjua sa književnih večeri, Vujačićev rođendanski dar onome koji nije otišao", kazao je Došljak, dok je Vujačić istakao da je Vito sigurno prvi pjesnik koji je sa 26 godina dobio stan, zahvaljujući jednoj divnoj ženi, društveno-političkoj radnici Vjeri Kovačević, koja je bila izraziti humanista i koja mu je pomagala.

- Mnogo je mitova i zabluda o Vitovom životu i djelu. Nikada nijedna njegova pjesma nije nastala u kafani, u pijanom stanju, kako se uobičajno misli. On je bio ozbiljan pjesnik, a uz Lesa Ivanovića, koji je bio njegov uzor, Vito je najveći poslijeratni crnogorski liričar", kazao je Vujačić.

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top