Sinoć je na gradskom trgu u Bijelom Polju u prisustvu velikog broja građana obilježen 21. maj Dana nezavisnosti , u organizaciji Crnogorske kulturne mreže, u saradnji sa opštinskom Kancelarijom za mlade i pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje, Turističke organizacije Bijelog Polja i JU Ratkovićeve večeri poezije.

- Međusobni odnosi Crnogoraca, Srba, Bošnjaka i Muslimana koji žive u Bijelom Polju, treba da budu primjer građanima ostalih crnogorskih gradova. Lokalna samouprava i predsjednik Žurić ulažu napore za pravljenje ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta i očekujem da će auto-put otvoriti razvojne šanse za mlade koji žive u sjevernom regionu Crne Gore, stvarajući ravnomjerne i ravnopravne preduslove za razvoj kao i gradovima na jugu. Pozivam sve građane, a posebno mlade, da poštuju crnogorski identitet, jer na taj način poštuju i sebe, kazao je Aleksandar Damjanović predsjednik Crnogorske kulturne mreže i najavio da se narodna proslava nastavlja večeras na Cetinju sa početkom u 19 sati.

Povodom Dana nezavisnosti na gradskom trgu u Bijelom Polju nastupili su muzičari Isaka Šabanovića, Velibor Gačević, Ismail Delija, Aldina Avdijaja. Bjelopoljska publika nije krila svoje oduševljenje nastupom Zorana Kalezića, dok je kulminacija večeri bio koncert cetinjske grupe Perper. Kroz scenario i živu riječ glumci Sara Božović i Šućko Madžgalj su veoma inspirativno i nenametljivo publici približili značaj 21. maja i nadasve značaj poštovanja Države i njenih simbola.

Dan nezavisnosti Crne Gore slavi zbog toga što su građani Crne Gore na referndumu 21. maja 2006. godine izglasali nezavisnost u odnosu na državnu zajednicu Srbiju i Crnu Goru, sa ukupno 55,54 odsto glasova. Nezavisnost je proglašena 3. juna 2006, a 28. juna iste godine Crna Gora je postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007, 47. članica Savjeta Evrope.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top