Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije i Institut za dječju i omladinsku književnost organizovali su u Bijelom Polju naučni skup na temu "Savremena crnogorska književnost za djecu i omladinu", na kojem su govorili renomirani stvaraoci i univerzitetski profesori.

- Iako su teme kojima se bavio naučni skup posvećene uglavnom književnosti za djecu i omladinu one bi, svakako, trebalo da imaju mnogo veći značaj na približavanju te kniževnosti odraslima. Veoma je bitna i značajna interakcije odraslih i djece preko knjige i ovakvih i sličnih skupova. Marginalizacija dječje književnosti je prisutna, ne samo posljednjih dvadesetak godina, već i znatno ranije. Na kraju, javnost nije u dovoljnoj mjeri upoznata sa zbivanjima u dječjoj književnosti, što djelimično doprinosi i nedovoljna zainteresovanost medija, kazala je prof. dr Svetlana Kalezić Radonjić izvršna direktorka Instituta za dječju i omladinsku književnost.

Učesnik Skupa, književnik Borislav Jovanović smatra da je u Crnoj Gori prisutna hiperprodukvije književnosti za djecu, te da bi trebalo razlikovati književnost za djecu od dječje književnosti.

- Nadam se da će Instituta za dječju i omladinsku književnost doprinijeti da se odvoji poetika od nepoetike. Jer, umjetnost je proširenje svijeta i ako u školama ne regrutujemo čitaoce, djeca će postati robovi tehnike, kazao je Jovanović.

Organizatori su najavili da će uskoro izaći zbornik radova sa ovog Naučnog skupa, u kojem će biti objavljeno 13tekstova o piscima i djelima iz Crne Gore koji su bili aktuelni posljednjih 50 godina.

Učesnici skupa u Bijelom Polju bili su profesori i književnici Dijana Vučković, Milivoje Mlađenović, Radoje Femić, Gordana Janjušević Leković, Svetlana Kalezić Radonjić, Milutin Đuričković, Jelena Đonović, Sofija Kalezić Đuričković, Borislav Jovanović i Aleksandar Radoman.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top