Sinoć je u Kući Rista Ratkovića održana promocija knjige “Probudite mi snove” Biljane Obradović, u organizaciji Nevladine organizacije Klub kulture i Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije.

Izdavač ove knjige posvećene djeci ometenoj u razvoju je Klub kulrture. Autorka kaže da je sadržaj pun pjesničkih priča o bićima kojima treba prići bez ustezanja i predrasuda, bez granica.

- Jer tako saznajemo da smo ljudi i jednako vrijedni poštovanja, primanja i davanja ljubavi. A šta je ljubav do cijeli život. Ova zbirka pjesama nastala je za sve one kojima pomoć treba, a oni će nas zauzvrat osmjehom grliti, kazala je Obradović.

O knjizi su govorili Radoman Čečović i Kemal Musić. Čečović ističe kako je knjiga “Probudite mi snove” knjiga borbe, neprestanog upoznavanja sebe, svojih strahova, patnji, onog zalaska u nepoznato, u svakodnevnu hrabrost da se napravi prvi korak ili izgovori prvi glas.

- Od poezije u ovoj knjizi se, prije svega, postaje humaniji i svjesniji i sebe i svijeta oko sebe, a to nije malo, kazao je Čečović koji je i recenzent knjige.

Kemal Musić kaže da su kroz stihove autorke protkani tuga i radost, nadanje i strepnja, smijeh i plač.

- Protkana su pomiješanja osjećanja, ali na kraju svake pjesme, čini se, ostane osjećaj života. Biljanine pjesme će, siguran sam, buditi nečije snove, ohrabrivati nadanja, biti uvijek tu da nas podsjeti kako bi trebalo da budemo od koristi osobama sa invaliditetom kad god nam se pruži prilika, kazao je Musić.

U ime izdavača, Rafet Mulić je kazao da je knjiga “Probudite mi snove” posvećena djeci sa smetnjama u razvoju, te da je prva te vrste u Crnoj Gori, što je, osim pjesničke vrijednosti, bio dodatni motiv Klubu kulture da se pojavi kao izdavač.

Manifestaciju su nastupom upotpunili učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Bijelom Polju Anadi Beganović i Filip Miladinović, a stihove su kazivali Vasilija i Vojislav Obradović, Hadija Mulić i Radoman Čečović.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top