Roman „Karta u jednom smjeru“ Aleksandra Obradovića promovisan je u subotu, u Kući Rista Ratkovića.

- Karta u jednom smjeru je prvi roman Aleksandra Obradovića, nakon zbirki priča “Snojava” i “Zaboravljene priče iz Limske doline”. U ovom djelu Obradović veoma uspješno veže događaje i likove u formu kratkog romana. Moderni romani, kakav je “Karta u jednom smjeru”, su kratki, a njihove glavne likove nazivamo antijunacima, zbog nedostatka moralnog kompasa. Dakle, oni ne predstavljaju oličenja vrlina, mogu čak da budu i duboko nemoralni. Tako u Obradovićevom romanu imamo scenu jednog gnusnog silovanja djevojčice, beskrupulozno ubistvo najboljeg prijatelja u jednom skladištu, ljubavni odnos djevojke i čovjeka starijge od nje 20 godina, sliku momka koji svoja psihička stanja liječi uzgajanjem ruža i jednog liječenog narkomana. U ovaj spektar likova miješaju se i likovi koji im mogu predstavljati moralnu ravnotežu, čisto da bi se ostavio tračak nade za budućnost, ali ono što ostavlja poseban pečat na surovost svijeta koji nam predstavlja Obradović, jeste rečenica putnika Uroša koji je u vozu sjedio na mjestu broj 52: “Podigao sam pištolj i hladnokrvno mu opalio metak u lice, diveći se njegovom zbunjenom pogledu”, rečeno je, između ostalog, na promociji.

O Obradovićevoj knjizi gvorili su Radoje Femić i Kemal Musić. Musić je istakao da iako je Aleksandar Obradović mlad pisac “Karta u jednom smjeru” je roman izašao iz pera autora koji zna šta hoće.

- Autora koji pažlјivo gradi svoju spisatelјsku karijeru, autora koji igra na sigurnu kartu – kartu u smjeru ozbilјne književnosti. Taj svoj smjer nagovijestio je prvim pričama u knjizi “Snojava”, a to sada potvrđuje u ovom romanu, koji je, reklo bi se, rezultat jednog ogromnog i probirlјivog čitalačkog iskustva, kazao je Musić, dok Femić ističe osobenost postupka, koji se zasniva na zanimlјivom odabiru pripovijedačke strategije.

- Tehnika kolaža, kao osnovni konstitutivni princip knjige, jedan je od elemenata koji utiče na izrazitu vizuelnost djela, zbog čega je Karta u jednom smjeru izuzetno podsticajna u smislu potencijalne filmske adaptacije, kazao je Femić.

Čitajući fragmente iz knjige, Sonja Milovanović i Šućro Madžgalј su pred bjelopolјskom publikom oživjeli neke od likova “Karte u jednom smjeru”, treća po redu knjiga ovog autora, koji je po zanimanju lјekar.

Roman Karta u jednom smjeru objavili su Narodna knjiga iz Podgorice i Miba books iz Beograda. Štampanje knjige je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, a promociju u Bijelom Polju organizovali su Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije i Nevladina organizacija Stihom govorim.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top