Tribinom Nemoguće priče Zorana Živkovića, proteklog vikenda završen je Četvrti regionalni festival fantastične književnosti Refestikon, koji organizuje Radio Bijelo Polje.

Ovogodišnji Refestikon okupio je mnoga značajna regionalnaimena iz svijeta književnosti, a nagrada Zlatni zmaj koja se dodjeljuje na ovoj manifestaciji ove godine je pripala Filipu Davidu, koju mu je uručio predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić.

- Pri kraju spisateljskog rada dobio sam priznanje za fantastiku i nagrada mi je tim draža, kazao je David.

Jedan segment ovogodišnjeg refestikona posvećen je i književniku Zoranu Živkoviću koji, kako je naglasio Aleksandar Jerkov, u proteklih 20 godina izrastao u savremenog pisca.

- Njegov opus je prerastao mogućnosti da ga možemo sažeti. On pred sobom ima krst naučne fantastike, koga nije uspio da se oslobodi, nego je brutalno tražio da ga publika čita ne uvijek i samo iz jedne perspektive, zato što je pola fantastike u Zoranovom djelu mnogo širi, od Platona do Frojda. Ideje fantastičkog do fantazije, kao moćnog sredstva da čovjekov duh pristupi samom sebi u većoj širini nego što to svakodnevica dopušta. Može se reći da je polje fantazije u njegovim djelima obuhvatilo sve. On seže iz neke vrste praistorijske imagnacije, kazao je Jerkov, dok Ljiljana Pešikan Ljuštanović kod Živkovića prije svega voli put traganja. Ona kaže da svaka književnost mora krenuti u neku vrstu traganja.

- Mora krenuti u traganje za pitanjem na koje vrijedi tražiti odgovor. Živkovićeva djela sama po sebi su fascinatna biblioteka koja stalno, ponovo mami na čitanje, kazala je Ljuštanović.

Ovogodišnji Refestikon bio je posvećen Njegošu. Njegošev Gorski vijenac u odnosu prema usmenoj književnosti i tradicionalnoj kulturi – tema je o kojoj je govorila Ljiljana Pešikan Ljuštanović. Ona kaže da je Njegoš veliki pjesnik i kada preuzima elemente narodne kulture.

- Složenost, dubina, slojevitost Njegoševih simbola veoma često počivaju na narodnim vjerovanjima. Istovremeno, Njegoš ne idealizuje svoj narod. On je crkveni čovjek, vladika i obrazovan čovjek i ima distance prema tome. Gorskom vijencu punoću suštinsku životnu daje njegova apsolutna složena razuđena kompleksnost, taj odnos prema cjelini narodnog života i narodnih vjerovanja, kazala je Pešikan Ljuštanović.

Na temu Njegoš – Eros i tanatos govorio je Marijan Mašo Miljić. Miljić je istakao da je Eros personifikacija ljubavi i Bog ljubavi kod starih Grka, načelo života i stvaranja, da je kod Platona zanos, nadahnuće koje uzdiže mišljenje, dok je kod Njegoša Eros težnja prema apsolutu. Sonja Tomović Šundić kaže da joj je teško da govori o Njegošu, jer on za nju, kako je kazala, nije poput drugih pisaca.

- Imamo jednog klasičnog pjesnika, romantičarskog, postromantičarskog presedea. Njegoš ima zadatak da odgonetne odnos između mikrokosmosa, što jeste čovjek, i makrokosmosa, velikog spoljašnjeg svijeta i u toj relaciji objasni smisao ljudskog postojanja, kazala je Tomović Šundić na predavanju Njegoševa misao o čovjeku, u okviru Četvrtog regionalnog festivala fantastične književnosti Refestikon.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top