Ovogodišnje 43. Ratkovićeve večeri poezije pod sloganom “U blizini huči grad, ili je to more” održaće se 3, 4. i 5. septembra u Bijelom Polju i okupiće oko 70 pisaca iz Crne Gore i inostranstva. Prema riječima organizatora, biće ovo manifestacija koncepcijski drugačija od prethodnih. Direktor Javne ustanove “Ratkovićeve večeri poezije Abaz Dizdarević ističe da će ovogodišnje Ratkovićeve večeri poezije “ući u publiku”, tako što će Međunarodno književno veče biti održano na glavnom gradskom šetalištu u Bijelom Polju, gdje će multimedijalnim programom promovisati poeziju na savremen evropski način.

- Na toj večeri će pored pjesnika nastupiti muzički trio Bulatović, Đuričić, Nikčević i glumci Crnogorskog narodnog pozorišta. Takođe, segment ovogodišnjeg programa je posvećen nedavno preminulom književniku Mirku Kovaču. Otvorićemo “Mali sajam velikih knjiga” i prirediti koncert Vanje Radovanovića koji će izvoditi pjesme Miladina Šobića. Predstavićemo prošlogodišnjeg laureata Ratkovićeve nagrade Mila Stojića, a biće upriličen I tradicionalni susret pjesnika do 27 godina, naglasio je Dizdarević, ističući da će pjesnici za djecu obići gradske škole “Risto Ratković” i “Marko Miljanov”, te seoske škole u Godijevu i Zatonu. Takođe, ističe Dizdarević, u Bibliotekama “Ćamil Sijarić” u Godijevu I “Miodrag Bulatović” u Banjem Selu, biće održane besjede posvećene Sijariću I Bulatoviću, dok će u Kući Rista Ratkovića biti priređena izložba Centralne narodne biblioteke “Đurđe Crnojević” I priređeno predstavljanje nove pjesničke edicije iz Srbije.

- U okviru RVP, otvorićemo izložbu profesora Ilije Burića. Takođe, priredićemo projekcije filmova o piscima, promovisati knjigu Almina Kaplana prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Ratkovićeve večeri poezije” za pjesnike do 27 godina, a kao kruna svega, 5. septembra u 20,30 časova, u dvorištu Kuće Rista Ratkovića, biće upriličena dodjela ovogodišnje dodjele Nagrade “Risto Ratković”. U okviru programa RVP I projekta “Vizuelna poezija” upriličićemo otkrivanje prvih slobodnih sklptura na sjeveru Crne Gore”, naglasio je Dizdarević, napominjući da će ovogodišnje RVP otvoriti ministar crnogorske kulture prof. Branislav Mićunović, a da će pozdravnu riječ održati predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić.

- Program ovogodišnjih Ratkovićeve večeri poezije obogatiće i solo pjevanje Olivere Tičević uz klavirsku pratnju Ane Stefanović I poetski recital “Poslije Njegoša” Varje Đukić i Slobodana Marunovića, naglasio je Dizdarević.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top