Princu bijelih rada, Damiru Šećeroviću, učeniku VI razreda Osnovne škole "Marko Miljanov" iz Bijelog Polja, princezi, Belmi Ramić, učenici IX razreda, Osnovne škole Prva osnovna škola Živinice, iz Živinica, u kategoriji od petog do devetog razreda, kao i ostalim pjesnicima, mentorima i organizatorima svečano su uručene nagrade na 3. Festivalu poezije Kraljevstvo Bijelih rada, koji je održan u Kući Rista Ratkovića.

Čestitajući nagrađenima, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Abaz Dizdarević, svečano je otvorio Festival.

- Divim se začetniku ideje Kraljevstva Bijelih rada, koja sada živi pod krovom kuće Rista Ratkovića. Nadam se da će i ovaj mali, veliki festival, doživjeti budućnost, kakvu su i Ratkovićeve večeri poezije imale, istakao je Dizdarević.

Koordinator manifestacije, Aleksandar Obradović obećao je da će Festival Kraljevstvo bijelih rada rasti iz godine u godinu, kao i da će Bijelo Polje biti prepoznato po njemu.

- Nadam se da će se ova manifestacija i dalje mamiti dječije osmjehe, uz želju da objedinimo muziku, poeziju i likovno stvaralaštvo, poručio je Obradović.

Da podsjetimo, prinčevi i princeze Kraljevstva Bijelih rada u kategoriji do petog razreda su Bogdan Žilović, učenika V razreda OŠ "Stanislav Sremčević" iz Kragujevca i Uroš Pešić učenik V razreda OŠ “Drinka Pavlović" iz Kuršumlije, te Teodora Petković, učenica IV razred OŠ "Nikola Tesla" iz Beograda i Teodora Mišić, učenica III razred OŠ "Vuk Karadžić" iz Knjaževca.

U kategoriji do petog razreda drugo mjesto su podijelili Maša Keranović učenica I razreda OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Zmajeva i Omar Kurtanović učenik V razreda OŠ "Rifat Burdžović Tršo" iz Novog Pazara, dok je treće mjesto ravnopravno pripalo Osmanu Mulahusejnoviću učeniku III razreda OŠ "Soko" iz Gračanice, Luki Milutinoviću učeniku III razreda OŠ ,,Vuk Karadžić" iz Knjaževca, Vasilu Musiću učeniku IV razred OŠ "Vladislav Sl. Ribnikar" iz Bijelog Polja i Davidu Milenkoviću učeniku V razreda OŠ "Rada Miljković" iz Jagodine. U kategoriji od šestog do devetog razreda druga nagrada je pripala Eli Kerović učenici VIII razreda OŠ ''Sutjeska" iz Podgorica, Lavu Lukiću učeniku VI razreda OŠ "Nikola Tesla" iz Beograda, Jani Maslaković učenici VIII razreda OŠ "Dositej Obradović" iz Niša, Balijagić Erni učenici VIII razreda OŠ "Marko Miljanov" iz Bijelog Polja i Marku Jovanoviću učeniku VI razreda OŠ "Starina Novak" iz Beograda. Treća nagrada u ovoj kategoriji pripala je Zvezdani Gojković učenici IX razredA OŠ ''Oktoih'' iz Podgorice, Jani Radunović učenici VII razreda OŠ ''Sutjeska" iz Podgorice, Nejri Kadrić učenici IX razreda OŠ "Prva osnovna škola Živinice" iz Živinica, Ivani Đilović učenici IX razreda OŠ ,,Ilija Kišić'' iz Zelenike i Tatjani Dinić učenici VII razreda OŠ "Velizar Stanković Korčagin" iz Kruševca.

Program su upotpunili najbolji učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Bijelom Polju, a mališane je zabavio i animator, glumac i mađioničar Mirko Šarenko iz Kragujevca.

Organizatori ovogodišnjeg konkursa Kraljevstvo Bijelih rada su Nevladina organizacija Stihom govorim i JU Ratkovićeve večeri poezije, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture Crne Gore. Žiri su činili Veljko Dedejić, Sonja Milovanović, Nataša Andrić i Slobodan Zoran Obradović.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top