U organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije, sinoć je u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju promovisana knjiga “Vidimo se u poeziji”, autora Borislava Jovanovića.

Govoreći o ovom djelu, koje je objavljeno u ediciji “Književne paralele” Ratkovićevih večeri poezije, Radoman Čečović je kazao da je knjiga pjesama „Vidimo se u poeziji“ susret davno raspolućenih djelova subjekata između onoga što je metafizičko i onoga što je fizičko, između iskustva svakodnevice i literarnog zaključka o njenom smislu, te da je to knjiga u kojoj se sreću modelativna i mimetička vrijednost, tropično i doslovno značenje, esencija i egzistencija, čitalac i pisac, stvaralac i njegovo djelo.

- Knjiga „Vidimo se u poeziji“ je identifikacija subjekta kao prvenstveno čitaoca, i identifikacija pisanja kao prvenstveno ponovnog čitanja. To nije knjiga odbrane poezije, već knjiga rasuđivanja i prosuđivanja, vješto laviranje, svojevrsni pelivanski hod po dijahroniji pjesničke umjetnosti, i to od etrurskih manuskripta do modernih poetika u osnovi kojih se nalazi zjap izmešu oznake i označenog. Paradoksalno je ali  tačno, da je knjiga pjesama „Vidimo se u poeziji“  i „civilizacijski hedonizam“ koji se ogleda u kreativno- konstrukcijom kombinovanju „pročitanog“ u nešto što se zove djelo, ali i u kreativno-kritičkom odnosu prema njemu  kroz nenapadnu dekonstrukciju. Upravo to čini  ovaj tekst ne samo „zbirkom čitalačkog iskustva“ već i  svojevrsnom literarnom zidanicom kojom se obnavlja pjesnički fenomen, čije se dešifrovanje najčešće gubi u nikad jasnim , kako bi rekao Nabakov, pravilima božanske igre“, kazao je Čečović.

Autor Borislav Jovanović kaže da je u zbirci „Vidimo se u poeziji nastoji da otkrije i kaže kako je poezija bezgranična i veća od univerzuma i kako se taj univezum ponekad u nama složi,  kao da ga imamo  na dlanu  te nam nema  druge nego da nešto napišemo o tom čudu koji se zove susret čovjeka njegove sudbine i tog veličanstvenog univerzuma koji naravno nekad ljepota a nekad ništavilo.

- U osnovi svih umjetnosti je činjenica da je čovjek transvedentalno biće , dakle čovjek je dijete i materije i duha , više duha nego materije. Prema tome sve što je transvedentalno iza granice opažajnog , dokučivog sve je to ljepota svijeta i ljepota ljudskog uma koji umije da komunicira sa nepoznatim svjetovima , u sebi i izvan sebe. Ta transvedencija je, inače,vodilja moje literature i kada se radi o romanima i drugim knjigama, jer smatram da je književnost više filozofska kategorija nego što je sociološka, politička, angažovana. Zato u mojim knjigama, a pogotovo u „Vidimo se u poeziji“ nema socijalnog  diskursa, držanje lekcija jer mene interesuje sopstvena sudbina , ljudska sudbina uopšte i šta čovjek može, kao odgovore  na sav taj smisao o i besmisao   koji nam nudi svijet, kazao je Jovanović.

Poeziju iz knjige govorio je glumac Bjelopoljskog pozorišta Izet Mulabegović, a moderator je bio Kemal Musić.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top