Zagrebačka rok grupa Prljavo kazalište biće specijalni gost ovogodišnjeg desetog White field jazz festivala, koji će se održati u Bijelom Polju od 30. juna do 3. jula, najavili su organizatori.

Sve pripreme za Jubilarni deseti saziv Whitefield Jazz Festivala su okončane i očekujemo bogat muzički program. Predviđeno je da za četiri dana festivala nastupi 13 bendova. Ovogodišnji festival karakteriše veći broj dana, odnosno dislociranje odrađenih programa sa gradskog trga. Tako ćemo u četvrtak 30.06. imati priliku da vidimo dio eksponata i video prezentaciju muzeja Rollingsones-a iz Portoroža. Istog dana u dvorištu kuće Rista Ratkovića nastupiće crnogorski bend Mikrokozma. Ovim programima najavićemo zvaničan početak festivala koji će se od 01-03.07. održavati na gradskom trgu. Koncepcija festivala je zamišljena na način što smo kao organizatori uputili poziv svim džez muzičarima sa prostora Crne Gore, koji su od osnivanja ove manifestacije konstantno podržavali ovaj projekat i aktivno učestvovali u programima. Ovogodišnju produkciju i realizaciju u ime JU “Ratkovićeve večeri poezije” obavljaće JU “Centar za djelatnosti kulture V.B Strunjo”. Pokrovitelj festivala je Opština Bijelo Polje, medijski sponzori su RTCG i Radio Bijelo Polje a tradicionalni prijatelji festivala Nikšićko pivo I Hipotekarna banka, kazao je direktor Centra za kulturu Abaz Dizdarević.

Umjetnički direktor festivala Senad Gačević kaže da je decenija postojanja ove manifestacije uticala na formiranje i snaženje žanrovskog džez pravca u Crnoj Gori, tako da se u prethodnoj deceniji pojavio značajan broj mladih džez muzičara, od kojih su neki završili ili su studenti prestižne džez akademije u Gracu ali i u Americi.

- Posebno važno je uvođenje džez žanra u program muzičkih škola, pa je odluka organizatora da ohrabri najmlađe džez muzičare i predstave te potencijale na glavnoj festivalskoj sceni. U tom smislu, biće predstavljen ansambl Muzičke škole Vasa Pavić, Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja i drugi, kazao je Gačević.

Kao i prethodnih godine promoter festival je Dragoljub Đuričić. On smatra da je Bijelo Polje prepoznato kao centralni punkt umjetnosti na sjeveru Crne Gore i da se može dičiti manifestacijama koje iz godine u godinu rastu i poprimaju sve ozbiljniji umjetnički karakter.

- Nije nepoznata praksa da i na svjetskim džez festivalima vidite miksturu različitih muzičkih pravaca. Naša koncepcija je bila da pozovemo značajne pop-rok autore koji će nam obezbijediti publiku, a u prostoru isčekivanja plasiramo kvalitetne džez izvedbe bendova sa ovih prostora. Takav koncept obezbjeđuje kvalitetnu popularizaciju ove, za festival primarno važne džez umjetnosti, kaže Đuričić.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top