Regionalna muzička zvijezda Natali Dizdar sinoć je u Bijelom Polju zatvorila deseti Whitefield jazz festival, gdje je publika uživala u njenim pjesmama sa prethodna dva albuma. Festival je trajao četiri dana i nastupilo je 13 bendova, a prikazan je i dio eksponata i video prezentacija muzeja Rollingsones-a iz Portoroža. Na samom početku Festivala, crnogorski bend “Mikrokozma” je u dvorištu kuće Rista Ratkovića najavio dobre svirke bendova. Onda su u četiri festivalska dana na gradskom trgu nastupili Samir Ramović i Happy titties band; Light Under The Black Mountain; Montenegro kings/ Čardak; Ansambl Muzičke škole Vasa Pavić; Carlo and Piva jazz trio; Sanja Raičković i Piva jazz band; nastavnici Škole za osnvno muzičko obrazovanje– Bijelo Polje; Naiva band; Vladimir Maraš band, a kao zvijezde Festivala nastupila je zagrebačka rok grupa Prljavo kazalište.

Ovogodišnju produkciju i realizaciju Fetivala u ime Javne ustanove “Ratkovićeve večeri poezije” obavljala je Javna ustanova “Centar za djelatnosti kulture Vojislav Bulatović Strunjo”. Direktor ove ustanove Abaz Dizdarević kaže da je zadovoljan Festivalom i naglasio da je koncepcija Festivala zamišljena način što su kao organizatori uputili poziv svim džez muzičarima sa prostora Crne Gore, koji su od osnivanja ove manifestacije konstantno podržavali ovaj projekat i aktivno učestvovali u programima.

- To se, čini mi se pokazalo dobro i zbog toga imamo još jedan uspješan Festival za nama, kazao je Dizdarević.

Da je Festival bio uspješan saglasni su i članovi Prljavog kazališta, koje je nastupilo trećeg festivalskog dana. Frontmen ovog benda Jasenko Houra kaže da je prvi put u Bijelom Polju i da se lijepo osjećao dok je publika sa njima pjevala poznate hitove.

- To pokazuje da su generacije Bjelopoljaca živjele sa našom muzikom, a i da nas sada mladi bjelopoljci slušaju, kazao je Houra.

Foto: RBP

Umjetnički direktor festivala Senad Gačević kaže da je decenija postojanja ove manifestacije uticala na formiranje i snaženje žanrovskog džez pravca u Crnoj Gori, tako da se u prethodnoj deceniji pojavio značajan broj mladih džez muzičara, od kojih su neki završili ili su studenti prestižne džez akademije u Gracu ali i u Americi.

- Posebno važno je uvođenje džez žanra u program muzičkih škola, pa je odluka organizatora da ohrabri najmlađe džez muzičare i predstave te potencijale na glavnoj festivalskoj sceni. U tom smislu, biće predstavljen ansambl Muzičke škole Vasa Pavić, Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja i drugi, kazao je Gačević.

Pokrovitelj festivala je Opština Bijelo Polje, medijski sponzori su RTCG i Radio Bijelo Polje a tradicionalni prijatelji festivala Nikšićko pivo I Hipotekarna banka.

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022
Go to top