Regionalna muzička zvijezda Natali Dizdar sinoć je u Bijelom Polju zatvorila deseti Whitefield jazz festival, gdje je publika uživala u njenim pjesmama sa prethodna dva albuma. Festival je trajao četiri dana i nastupilo je 13 bendova, a prikazan je i dio eksponata i video prezentacija muzeja Rollingsones-a iz Portoroža. Na samom početku Festivala, crnogorski bend “Mikrokozma” je u dvorištu kuće Rista Ratkovića najavio dobre svirke bendova. Onda su u četiri festivalska dana na gradskom trgu nastupili Samir Ramović i Happy titties band; Light Under The Black Mountain; Montenegro kings/ Čardak; Ansambl Muzičke škole Vasa Pavić; Carlo and Piva jazz trio; Sanja Raičković i Piva jazz band; nastavnici Škole za osnvno muzičko obrazovanje– Bijelo Polje; Naiva band; Vladimir Maraš band, a kao zvijezde Festivala nastupila je zagrebačka rok grupa Prljavo kazalište.

Ovogodišnju produkciju i realizaciju Fetivala u ime Javne ustanove “Ratkovićeve večeri poezije” obavljala je Javna ustanova “Centar za djelatnosti kulture Vojislav Bulatović Strunjo”. Direktor ove ustanove Abaz Dizdarević kaže da je zadovoljan Festivalom i naglasio da je koncepcija Festivala zamišljena način što su kao organizatori uputili poziv svim džez muzičarima sa prostora Crne Gore, koji su od osnivanja ove manifestacije konstantno podržavali ovaj projekat i aktivno učestvovali u programima.

- To se, čini mi se pokazalo dobro i zbog toga imamo još jedan uspješan Festival za nama, kazao je Dizdarević.

Da je Festival bio uspješan saglasni su i članovi Prljavog kazališta, koje je nastupilo trećeg festivalskog dana. Frontmen ovog benda Jasenko Houra kaže da je prvi put u Bijelom Polju i da se lijepo osjećao dok je publika sa njima pjevala poznate hitove.

- To pokazuje da su generacije Bjelopoljaca živjele sa našom muzikom, a i da nas sada mladi bjelopoljci slušaju, kazao je Houra.

Foto: RBP

Umjetnički direktor festivala Senad Gačević kaže da je decenija postojanja ove manifestacije uticala na formiranje i snaženje žanrovskog džez pravca u Crnoj Gori, tako da se u prethodnoj deceniji pojavio značajan broj mladih džez muzičara, od kojih su neki završili ili su studenti prestižne džez akademije u Gracu ali i u Americi.

- Posebno važno je uvođenje džez žanra u program muzičkih škola, pa je odluka organizatora da ohrabri najmlađe džez muzičare i predstave te potencijale na glavnoj festivalskoj sceni. U tom smislu, biće predstavljen ansambl Muzičke škole Vasa Pavić, Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja i drugi, kazao je Gačević.

Pokrovitelj festivala je Opština Bijelo Polje, medijski sponzori su RTCG i Radio Bijelo Polje a tradicionalni prijatelji festivala Nikšićko pivo I Hipotekarna banka.

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top