U okviru obilježavanja desetogodišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore, sinoć je u kući Rista Ratkovića održano likovno-poetsko veče „Sanjajte zavičaj“, gdje su nastupili poznati crnogorski kantautor i pjesnik Marinko Pavićević i akademska slikarka Majda Mučić.

Ovo je bilo prilika da Pavićević, osim svoje knjige “Kruna od kamena” i poznatih hitova, premijerno predstaviti i muzičke obrade nekoliko pjesama Rista Ratkovića.

- Velika mi je privilegija i čast što imam priliku da prezentujem svoj rad u kući velikog umjetnika i stvraoca Rista Ratkovića. Izbrao sam da odsviram i odpjevam Ratkovićeve pjesme Mir, Bar i Ikona, jer smatram da one čine tkivo njegovog stvralaštva i imam utisak da se publici dopao način na koji sam ih izveo, kazao je Pavićević, o čijem su stvaralaštvu, sa akcentom na knjigu “Kruna od kamena”, govorili pjesnikinja i predsjednica Književnog kluba “More” iz Tivta Milica Aranitović Papović i književnik Kemal Musić, dok je stihove iz knjige “Kruna od kamena” govorila Vasilija Obradović.

- Marinko Pavićević pomjera I iritira emocionalno strukturalnim izrazima do psihološko-efektivnog rasprskavanja jezgra ličnosti samoga sebe I čitaoca. U njegovim pjesmama kao da se na pustoj vjetrometini tuge izoštrava tjeskoba I gorčina mračne osame I opet vraća nada da nije sve bespovratno. Marinko je najslikovitije dotakao spoznaju pjesničkog života I usuda istinskih pjesnika, istakla je Papović, dok Kemal Musić smatra da je Marinko Pavićević jedan od najznačajnijih kantautora I pjesnika, koji svojim stihovima dotiče plavetnilo neba iznad Crne Gore, plavetnilo Jadrana, bistrinu planinskih jutara, plahovitost nemirnih rijeka, ćudi visokih planina.

- Kruna od kamena je knjiga ljubavi. Iako izrastaju iz surovog krša, pjesme u ovoj knjizi su svojevrstan molski izraz pjesnikove duše, kazao je Musić.

Izložbu slika Majde Mučić otvorio je akademski slikar Abaz Dizdarević, koji je naglasio da je likovna umjetnost najkraći put od čovjeku ka čovjeku.

- Upravo tim putem korača Majda. Iako ne može da govori, njena djela govore snažno i jasno u njeno ime. Ona su njena emocija i izraz, istakao je Dizdarević.

Likovno-poetsko veče „Sanjajte zavičaj“ organizovala je JU „Ratkovićeve večeri poezije“.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top