U okviru obilježavanja desetogodišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore, sinoć je u kući Rista Ratkovića održano likovno-poetsko veče „Sanjajte zavičaj“, gdje su nastupili poznati crnogorski kantautor i pjesnik Marinko Pavićević i akademska slikarka Majda Mučić.

Ovo je bilo prilika da Pavićević, osim svoje knjige “Kruna od kamena” i poznatih hitova, premijerno predstaviti i muzičke obrade nekoliko pjesama Rista Ratkovića.

- Velika mi je privilegija i čast što imam priliku da prezentujem svoj rad u kući velikog umjetnika i stvraoca Rista Ratkovića. Izbrao sam da odsviram i odpjevam Ratkovićeve pjesme Mir, Bar i Ikona, jer smatram da one čine tkivo njegovog stvralaštva i imam utisak da se publici dopao način na koji sam ih izveo, kazao je Pavićević, o čijem su stvaralaštvu, sa akcentom na knjigu “Kruna od kamena”, govorili pjesnikinja i predsjednica Književnog kluba “More” iz Tivta Milica Aranitović Papović i književnik Kemal Musić, dok je stihove iz knjige “Kruna od kamena” govorila Vasilija Obradović.

- Marinko Pavićević pomjera I iritira emocionalno strukturalnim izrazima do psihološko-efektivnog rasprskavanja jezgra ličnosti samoga sebe I čitaoca. U njegovim pjesmama kao da se na pustoj vjetrometini tuge izoštrava tjeskoba I gorčina mračne osame I opet vraća nada da nije sve bespovratno. Marinko je najslikovitije dotakao spoznaju pjesničkog života I usuda istinskih pjesnika, istakla je Papović, dok Kemal Musić smatra da je Marinko Pavićević jedan od najznačajnijih kantautora I pjesnika, koji svojim stihovima dotiče plavetnilo neba iznad Crne Gore, plavetnilo Jadrana, bistrinu planinskih jutara, plahovitost nemirnih rijeka, ćudi visokih planina.

- Kruna od kamena je knjiga ljubavi. Iako izrastaju iz surovog krša, pjesme u ovoj knjizi su svojevrstan molski izraz pjesnikove duše, kazao je Musić.

Izložbu slika Majde Mučić otvorio je akademski slikar Abaz Dizdarević, koji je naglasio da je likovna umjetnost najkraći put od čovjeku ka čovjeku.

- Upravo tim putem korača Majda. Iako ne može da govori, njena djela govore snažno i jasno u njeno ime. Ona su njena emocija i izraz, istakao je Dizdarević.

Likovno-poetsko veče „Sanjajte zavičaj“ organizovala je JU „Ratkovićeve večeri poezije“.