U Muzeju grada Perasta sinoć je održana promocija izdavačke djelatnosti bjelopoljske javne ustanove "Ratkovićeve večeri poezije", na kojoj je predstavljena edicija "Književne paralele 10". Ovom prilikom govorili su urednik edicije Kemal Musić i dokumentaristkinja u Muzeju grada Perasta Mirjana Vukasović.

Prisutnima se najprije obratila Mirjana Vukasović kazavši da Muzej grada Perasta već deset godina tradicionalno održava dobre profesionalne odnose sa kolegama iz Bijelog Polja. ,,Ratkovićeve večeri poezije večeras, gostujući u Muzeju grada Perasta, prožimaju se sa baroknim periodom i tako čine ovu noć još posebnijom'', kazala je Vukasović i dodala da je spona sjevera i juga dio naše bogate istorije.


,,S razlogom je rečeno je da je Lim krvotok crnogorske književnosti, ako se uzme u obzir da je u BIjelom Polju nastalo Miroslavljevo jevanđelje, da je u istom gradu riješeno homerovsko pitanje i da su u njemu rođeni velikani južnoslovenske književnosti poput Rista Ratkovića, Ćamila Sijarića i Miodraga Bulatovića'', rekao je Kemal Musić. Ponosan je na dosadašnja izdanja, kaže on i dodaje da je Ministarstvo kulture prepoznalo njihovu namjeru za izdavanjem kvalitetnih edicija. ,,Trenutna izdavačka djelatnost na sjeveru Crne Gore ali i šire je nekako u krizi, sve je poprilično komercijalizovano i izdavanjem se bave privatne štamparije koje ne vode računa o kvalitetu'', istakao je Musić i najavio da će objavljivanjem kvalitetnih knjiga nastaviti i ove godine. ,,Odlučili smo da napravimo saradnju sa državama u regionu u nadi da će naše knjige doživjeti regionalnu afirmaciju'', rekao je Musić. On je na promociji govorio i o svojoj knjizi ''Nešto nalik punom mjesecu'' u kojoj piše o traženju i besmislu identiteta. ,,U knjizi sam govorio o porijeklu mog prezimena za koje smatram da je jedno od najstarijih na ovim prostorima, a knjiga jednim dijelom govori i o Perastu i Boki Kotorskoj'', pojasnio je Musić.
U muzičkom dijelu programa na violončelu nastupila je Ana Dulović.

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top