Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije sinoć je u kući Rista Ratkovića upriličila promociju romana “Gdje si ti ovih godina” bosanskohercegovačkog pisca Hadžema Hajdarevića.

- Kroz ovaj roman sam pokušao da dramatičnu bosansku istoriju pokažem kroz sudbine junaka. Živimo u atkosferi gdje nam sudbine određuju kabadahije u raznim oblicima, prvenstveno poltičke kabadahije. Bosanskohercegovački prostor pun je političkih kabadahija, bilo da su nekada bili komandanti nekakvih vojski, bilo da su lideri nekih stranaka, ali toliko je sve podređeno političkom diskursu ili perverznom postratnom nacionalizmu da je prosto nemoguće ne napisati neko štivo a da se ne tiče naših zajedničkih trauma. Mi smo generacija prevelike akumulacije prošlosti i jako je važno da uspijemo ovladati sami sobom, na način da kabadahistvo i atmosferu konstantnog ponižavanja putem stranaka, politika, privatizacija, korupcija, pljački pokušamo provesti kroz literarnu poruku i ja sam to pokušao na način da upitam prije svega vrijeme i prstor u kojem se nalazimo gdje smo mi to ovih godina, kazao je Hajdarević.

O ovoj knjizi govorili su Draško Došljak i Faruk Dizdarević. Došljak tvrdi da pisanje za Hadžema Hajdarevića nije krajnji cilj njegovog postojanja, već da on piše da bi još više osjetio sadašnji trenutak.

- Njegovo iskustvo potiče iz njegove samoće – pisanje krišom. U ovom romanu Hajdarević traži i nalazi ritam jezika. Za Hajdarevića je sjećanje jedno od najvećih mogućih čuda, a zaborav se ne smije smjestiti na klupu zaborava. Roman “Gdje si ti ovih godina” prožimaju smijeh i suza, tuga i bol, ljubav i radost, kazao je Došljak, dok Faru Dizdarević ističe da ova knjiga govori o kriminalu, korupciji, iznenadnom nestajanju ljudi, tajnoj trgovini i narkoticima, uvozu i švercu cigareta i alkohola, reketiranju direktora i javnih i privatnih preduzeća, govori o ljubavi i propalim ljubavima.

- Fabularna okosnica romana je permanintna presija Barlova da mu pisac uz bogat honorary opiše ratni put, kao jednom od komandanata u bosanskom ratu ’91 – ’95. Kada mnogi učesnici rata koji su nekoć komandovali imaju knjigu o sebi, hoće i on, je li, da se opiše i njegova životna, odnosno ratna priča i to u formi romana. Međutim, u tematskom središtu priče je i ratno i poratno Sarajevo, kao i sve ono što se splijetalo oko toga, istakao je Dizdarević.

U muzičkom dijelu programa nastupila je umjetnica na harmonici Anela Čindrak, a moderator je bio Kemal Musić.

Foto: Radio Bijelo Polje

 

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022
Go to top