Regionalna zvijezda Rade Šerbedžija biće specijalni gost ovogodišnjih 46. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju, koje će se održati od 3. do 5. septembra. Uz Šerbedžiju, kao specijalni gost nastupiće i dobitnica Gonkurove nagrade Jakuta Alikavazović. Takođe, najavljuju organizatori, ove godine će na pjesničkim večerima nastupiti preko 40 pjesnika iz Evrope i regiona, a zemlja gost je Austrija.

- Tokom tri festivalska dana biće realizovano čak 25 programa, najavili su organizatori, ističući da je novina ovogodišnjih Ratkovićevih večeri poezije ustanovljavanje zemlje gosta - ovog puta to je Austrija, koja će predstaviti dio svog pjesničkog potencijala, a u planu organizatora je da ovo postane i praksa manifestacije.

- U prethodnim godinama intezivno smo radili na inoviranju festivala u koncepcijskom smislu, pa su Ratkovićeve večeri dobile svoj muzički, likovni i dramski segment. Imamo zadovoljstvo i čast što ćemo ugostiti velikog glumca i pjesnika Radeta Šerbedžiju. U likovnom dijelu programa predstavićemo stvaralaštvo savremenog francuskog umjetnika Žan Piera Tangaja, a u dramskom dijelu vidjećemo predstavu Obrada Nenezića “Sveti i prokleti”, tragediju inspirisanu legendom o Vladimiru i Kosari. U okviru izdavačke djelatnosti JU Ratkovićeve večeri poezije, ponuđena je saradnja pjesniku Šerbedžiji i očekujemo da ćemo u narednom periodu imati objavljenu njegovu zbirku poezije, najavljuju organizatori.

Kao i svake godine, i ovog puta biće uručena nagrada "Risto Ratković". Za tu Nagradu ove godine konkuriše 38 knjiga, dok je na konkurs Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina pristiglo 17 rukopisa.

- Odluka žirija biće saopštena 1. septembra na konferenciji za novinare u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju, kažu organizatori.

Iza Ratkovićevih večeri poezije stoji višedecenijsko postojanje, a mali je broj manifestacija na ovim prostorima koje su doživjele 46. izdanje. Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije funkcioniše pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje i jedna je od četiri institucije od nacionalnog značaja za Crnu Goru.

- Program ove ustanove je koncipiran kao mjesto susreta relevantnih crnogorskih, regionalnih i umjetnika iz svijeta, što definitivno visoko pozicionira naš grad na mapi umjetničkih dešavanja. Možda je upravo ova manifestacija najznačajniji kulturološki segment u ukupnom kulturnom pregalaštvu našeg grada. Na kraju, ova manifestacija čuva sjećanje na velikane pisane riječi i pjesnike ovog kraja, kojim bi se mogla ponositi i mnogo veća sredina nego što je Bijelo Polje. Kao institucija koja se već etablirala na kulturnoj mapi Crne Gore, Ustanova se bavi aktivnim mapiranjem na kulturnom podneblju Evropske unije, ističu organizatori.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top