Memorandum o saradnji i zajedničkom učešću u projektu prekogranične saradnje Crne Gore i Srbije „Evropa za kulturu, kultura za Evropu“ juče su u kući Rista Ratkovića potpisali predstavnici nekoliko organizacija iz Bijelog Polja i Prijepolja. Partneri i nosioci projekta su JU "Ratkovićeve večeri poezije“ i njen saradnik NVO „Stihom govorim“ s bjelopoljske strane i Narodna biblioteka ”Vuk Karadžić“ i NVO „Limski darovi“ sa prijepoljske strane.

U ime lokalne uprave učesnike je pozdravila potpredsjednica opštine Nemša Omerhodžić, koja je izrazila zadovoljstvo što se produbljuje pogranična saradnja Bijelog Polja i Prijepolja.

- Realizacija i implementacija ovako važnog projekta zaslužuje svaku pohvalu. Pohvalu zaslužuju kako nosioci projekta, tako i njihovi partneri. Opština će i ubuduće biti podrška ovakvim i sličnim projektima, prije svega kad je u pitanju pogranična saradnja, kazala je Omerhodžićeva.

Protokol su potpisali Sadija Hodžić, koja je predstavljala Narodnu biblioteku „Vuk Karadžić“ iz Prijepolja, i predstavnik udruženja građana „Limski darovi" Milan Cmiljanović. S bjelopoljske strane potpisnici su Abaz Dizdarević, projekt menadžer i Slobodan Zoran Obradović u ime NVO „Stihom govorim”.

Projekat se tiče kulture i umjetnosti, odnosno aktivnosti koje će se sprovoditi u narednih godinu dana.

-Prije svega cilj je doprinos povećanju kvaliteta i obima međunarodne saradnje kroz promociju koncepta interkulturalizma, biće promovisane autentične kulturne vrijednosti, kako bi se predstavilo ono što dvije države imaju. Kroz projekat će se sprovesti tri velike aktivnosti, od kojih je prva 46. manifestacija ,‘Ratkovićeve večeri poezije“, a zatim četvrti festival dječje poezije "Kraljevstvo bijelih rada“ i štampanje knjige „Stihom plus“U Srbiji će se održati veliki "Limski festival“, uz učešće polimskih gradova, a biće održana i regionalna konferencija kulturnih poslenika. U Prijepolju će se praviti digitalna bibliotečka manifestacija, i obučavati kadrovi za korišćenje internet potencijala, kazao je Dizdarević.

U ime partnera iz Prijepolja Sadija Hodžić je izrazila zadovoljstvo učešćem u projektu.

- Sve ćemo uraditi da povećamo nivo saradnje u polimskim pograničnim gradovima, uz zahvalnost Delegaciji EU što je prepoznala značaj našeg projekta, kazala je Hodžić.