U okviru 46. Ratkovićevih večeri poezije sinoć su na pjesničkoj večeri u dvorištu kuće Rista Ratkovića nastupili pjesnici Margaret Kreidl, Sonja Harter i Sophie Reyer iz Austije – države koja je gost ovogodišnjih sureta. Takođe, na ovoj večeri poeziju su kazivali i pjesnici iz naše zemlje i regiona Ibrahim Hadžić, Slobodan Vukanović, Đorđe Šćepović, Alen Bešić, Dejan Aleksić, Boris Jovanović Kastel, Rajko Lukač, Obrad nenezić, Dubravka Đurić i Ivan Dobnik.

- Drago mi je što sam i večeras dio ovog divnog kulturnog događaja, koji svakako za mene ima poseban značaj, jer sam prethodne godine bio dobitnik nagrade Risto Ratković. Večeras sam pročitao svoje dvije pjesme, Vlas i Porijeklo, iz zbirke „Duge sjenke kratkih pjesama“ koja je objavljena u ediciji “Književne paralele Ratkovićevih večeri poezije, kazao je Ibrahim Hadžić, koji poeziju piše punih 50 godina.

U ediciji “Književne paralele” ove godine je objavljen i izbor crnogorske kratke priče, pod nazivom “Zborno mjesto”. Ovu knjigu su na Ratkovićevim večerima poezije predstavili autori Bogić Rakočević i Kemal Musić.

- To je knjiga koja predstavlja pregeld kratke crnogorske priče i sadrži najreprezentativnije pisce tog žanra. Kolega Rakočević i ja smo uradili izbor priča, ne ograničavajući se vremenskim periodom, već pokušavajući da u knjizi sažmemo najbolje crnogorske pisce kratke priče, objasnio je Musić, dok Rakočević ističe da „Zborno mjesto“ predstavlja jedini cjeloviti izbor kratke priče u Crnoj Gori.

- Dijapazon pisaca koji su zastupljeni u ovoj antologiji je zaista širok, imamo različite poetike i skretanja, ali ono što je zajedničko svima jeste da su autori kratkih priča. Na samom početku su utemeljivači ovog književnog pravca u našoj zemlji, kao što su Trifun Đukić, Dušan Đurović, Radovan Zogović, Dušan Baranin, a naravno u knjizi su zastupljeni i mlađi pisci kratke priče, među kojima su i Dragan Radulović, Suadin Burdžović, Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, ali i mnogi drugi“, kazao je Rakočević.

Osim Nagrade “Risto Ratković”, u Bijelom Polju se dodjeljuju prva, druga i treća nagrada Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina. Ove godine, prvu nagradu su podijelile Enesa Mehmić iz Kopra i Jovana Bojović iz Podgorice. Druga nagrada pripala je Ersanu Muhoviću iz Novag Pazara, a treća Tinu Deželiću iz Zagreba. Osim njih u finalu Ratkovićevih večeri poezije nastupili su Milica Milenković iz Svrljiga, Emina Selimović iz Zenice, Natalija Jovanović iz Beograda, Jana radičević iz Golubovaca, Barbara Delać iz Kotora i Marija Dragnić iz Beograda.

Kao i svake godine, i ove je predstavljena knjiga prošlogodišnjeg dobitnika prve nagrade za mlade pjesnike. Zbirka pjesama „Saphini magijski harfovi“, u izdanju ratkovićevih večeri poezije, autorke Safije Vehabović, prošlogodišnje dobitnice nagrade Ratkovićeve večeri poezije do 27 godina, promovisana je u Parku pjesnika. Zahvaljujući se organizatorima na kvalitetnoj manifestaciji, autorka je kazala da joj ova prva objavljena zbirka poezije puno znači.

- Ona je potvrda, konačni rezultat dugogodišnjeg rada na tekstu. Ukoričenje svih propitivanja iz zanesenosti koje su me obuzimale u datom periodu, istakla je Vehabović. O njenoj knjizi govorili su Vlatko Simunović i Emina Selimović.

Ratkovićeve večeri poezije jedan segment uvijek posvete najmlađima, pa su juče predstavljeni dječji festivali “Vukovi lastari” iz Loznice i “Kraljevstvo bijelih rada” iz Bijelog Polja, o kojima su govorili Dragan Tošić i Aleksandar Obradović. Nakon predstavljanja ovih festival, promovisana je dječja avanturistička knjiga „Čudesni svijet puha Đorđa“, Žarka Vučinića, o kojoj je govorio Goran Radojičić.

- Čudesni svijet puha Đorđa je bajka ona može biti narodna, usmena tvorevina ili autorska, umjetnička, kakva je ova, istakao je Radojičić.

Takođe, juče je u kući Rista Ratkovića predstavljen književni klub „Poenta poetika“ iz Nikšića, koji okuplja preko 40 mladih pjesnika. Osim toga, poetski teatar „Glasovi lavirinta“ predstavio je juče svoj multimedijalni performans u bjepoljskom Centru za kulturu, u okviru programa za mlade pjesnike na 46. Ratkovićevim večerima poezije.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Bijelo Polje, a sufinansirana je kroz Treći poziv za IPA projekte Srbija - Crna Gora u okviru programa "Europe for Culture, Culture for Europe".

Foto Radio bijelo Polje

 

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top