U okviru 46. Ratkovićevih večeri poezije sinoć su na pjesničkoj večeri u dvorištu kuće Rista Ratkovića nastupili pjesnici Margaret Kreidl, Sonja Harter i Sophie Reyer iz Austije – države koja je gost ovogodišnjih sureta. Takođe, na ovoj večeri poeziju su kazivali i pjesnici iz naše zemlje i regiona Ibrahim Hadžić, Slobodan Vukanović, Đorđe Šćepović, Alen Bešić, Dejan Aleksić, Boris Jovanović Kastel, Rajko Lukač, Obrad nenezić, Dubravka Đurić i Ivan Dobnik.

- Drago mi je što sam i večeras dio ovog divnog kulturnog događaja, koji svakako za mene ima poseban značaj, jer sam prethodne godine bio dobitnik nagrade Risto Ratković. Večeras sam pročitao svoje dvije pjesme, Vlas i Porijeklo, iz zbirke „Duge sjenke kratkih pjesama“ koja je objavljena u ediciji “Književne paralele Ratkovićevih večeri poezije, kazao je Ibrahim Hadžić, koji poeziju piše punih 50 godina.

U ediciji “Književne paralele” ove godine je objavljen i izbor crnogorske kratke priče, pod nazivom “Zborno mjesto”. Ovu knjigu su na Ratkovićevim večerima poezije predstavili autori Bogić Rakočević i Kemal Musić.

- To je knjiga koja predstavlja pregeld kratke crnogorske priče i sadrži najreprezentativnije pisce tog žanra. Kolega Rakočević i ja smo uradili izbor priča, ne ograničavajući se vremenskim periodom, već pokušavajući da u knjizi sažmemo najbolje crnogorske pisce kratke priče, objasnio je Musić, dok Rakočević ističe da „Zborno mjesto“ predstavlja jedini cjeloviti izbor kratke priče u Crnoj Gori.

- Dijapazon pisaca koji su zastupljeni u ovoj antologiji je zaista širok, imamo različite poetike i skretanja, ali ono što je zajedničko svima jeste da su autori kratkih priča. Na samom početku su utemeljivači ovog književnog pravca u našoj zemlji, kao što su Trifun Đukić, Dušan Đurović, Radovan Zogović, Dušan Baranin, a naravno u knjizi su zastupljeni i mlađi pisci kratke priče, među kojima su i Dragan Radulović, Suadin Burdžović, Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, ali i mnogi drugi“, kazao je Rakočević.

Osim Nagrade “Risto Ratković”, u Bijelom Polju se dodjeljuju prva, druga i treća nagrada Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina. Ove godine, prvu nagradu su podijelile Enesa Mehmić iz Kopra i Jovana Bojović iz Podgorice. Druga nagrada pripala je Ersanu Muhoviću iz Novag Pazara, a treća Tinu Deželiću iz Zagreba. Osim njih u finalu Ratkovićevih večeri poezije nastupili su Milica Milenković iz Svrljiga, Emina Selimović iz Zenice, Natalija Jovanović iz Beograda, Jana radičević iz Golubovaca, Barbara Delać iz Kotora i Marija Dragnić iz Beograda.

Kao i svake godine, i ove je predstavljena knjiga prošlogodišnjeg dobitnika prve nagrade za mlade pjesnike. Zbirka pjesama „Saphini magijski harfovi“, u izdanju ratkovićevih večeri poezije, autorke Safije Vehabović, prošlogodišnje dobitnice nagrade Ratkovićeve večeri poezije do 27 godina, promovisana je u Parku pjesnika. Zahvaljujući se organizatorima na kvalitetnoj manifestaciji, autorka je kazala da joj ova prva objavljena zbirka poezije puno znači.

- Ona je potvrda, konačni rezultat dugogodišnjeg rada na tekstu. Ukoričenje svih propitivanja iz zanesenosti koje su me obuzimale u datom periodu, istakla je Vehabović. O njenoj knjizi govorili su Vlatko Simunović i Emina Selimović.

Ratkovićeve večeri poezije jedan segment uvijek posvete najmlađima, pa su juče predstavljeni dječji festivali “Vukovi lastari” iz Loznice i “Kraljevstvo bijelih rada” iz Bijelog Polja, o kojima su govorili Dragan Tošić i Aleksandar Obradović. Nakon predstavljanja ovih festival, promovisana je dječja avanturistička knjiga „Čudesni svijet puha Đorđa“, Žarka Vučinića, o kojoj je govorio Goran Radojičić.

- Čudesni svijet puha Đorđa je bajka ona može biti narodna, usmena tvorevina ili autorska, umjetnička, kakva je ova, istakao je Radojičić.

Takođe, juče je u kući Rista Ratkovića predstavljen književni klub „Poenta poetika“ iz Nikšića, koji okuplja preko 40 mladih pjesnika. Osim toga, poetski teatar „Glasovi lavirinta“ predstavio je juče svoj multimedijalni performans u bjepoljskom Centru za kulturu, u okviru programa za mlade pjesnike na 46. Ratkovićevim večerima poezije.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Bijelo Polje, a sufinansirana je kroz Treći poziv za IPA projekte Srbija - Crna Gora u okviru programa "Europe for Culture, Culture for Europe".

Foto Radio bijelo Polje