Četrdeset treće Ratkovićeve večeri poezije počinju danas u Bijelom Polju. Ova tradicionalna književno-poetska manifestacija, koja će trajati tri dana, okupiće 70-ak značajnih imena poetskog stvaralaštva iz zemlje i inostranstva.

Ovogodičnja manifestacija  održaće se pod sloganom „U blizini huči grad, ili je to more..“ sa početkom u 10 sati nastupom dječjih pjesnika u bjelopoljskim školama.  U 13 sati, u kući Rista Ratkovića, izdavačka kuća „Narodna knjiga“ organizovaće „Mali sajam velikih knjiga“a  sat kasnije biće održano druženje u znak sjećanja na Mirka Kovača o kome će govoriti Božo Koprivica, Mile Stojić i Bogić Rakočević. U 18 sati na programu je Podnevni čas prošlogodišnjeg laureata Mila Stojića,  a sat kasnije  otkrivanje skulptura iz projekta „Vizuelna poezija“. U galeriji Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ u 19:30 profesor Ilija Burić ima će samostalnu izložbu crteža.

Centralni dio manifestacije  u 20 sati  će otvoriti ministar kulture Branislav Mićunović, a počasnu riječ održa će predsjednik opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić.

Narednog dana pjesnici će nastaviti druženje sa učenicima, ovog puta u školama u Godijevu i Zatonu, a mladi finalisti će svoje stihove govoriti u „Parku pjesnika“.  Poslijepodnevnim programom predviđeno je predstavljanje nove pjesničke edicije iz Srbije i izložba pod nazivom „O Njegošu-pjesniku, misliocu, vladaru“ koju  organizuje Zavičajni muzej.

Direktor“ Ratkovićevih večeri poezije“ Abaz Dizdarević kazao je da će ovogodišnje pjesničko druženje“ ući u publiku“ na taj način što će se  na glavnom gradskom šetalištu održati  Međunarodno pjesničko veče, gdje će multimedijalnim programom promovisati poeziju na savremen, evropski način.

Završni dan manifestacije počeće bejsedama o Ćamilu Sijariću i Miodragu Bulatoviću u njihovim zavičajima, dok će u kući Rista Ratkovića biti priređena izložba Centralne narodne biblioteke  „Đurđe Crnojević“ .

U okviru RVP biće priređena projekcija filmova o pojedinim piscima i promovisana knjiga Almina Kaplana, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Risto Ratković“ za pjesnike do 27 godina, a kao kruna pjesničkog druženja, u 20:30, u dvorištu kuće Rista Ratkovića, biće upriličena dodjela ovogodišnje nagrade“ Risto Ratković“.

Draž ovogodišnjem pjesničkom druženju daće  solo pjevanje Olivere Tičević, uz klavirsku pratnju Ane Stefanović i poetski recital „Poslije Njegoša“, Varje Đukić i Slobodana Marunovića.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top