Monografija „Dukljanski knez Sveti Vladimir" predstavljena je 20. oktobra u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju. Ova monografija objavljena je u dvije varijante - luksuzna, u izdanju Fondacije „Sveti Petar Cetinjski" i Narodnog muzeja sa Cetinja, i džepna u izdanju „Sveti Petar Cetnjski" i Nove Pobjede.

- U knjizi su zastupljeni autori koji na sintetički i kritički način sublimiraju sve ono što je u nauci dostupno i poznato o dukljanskom knezu. Simbolika koju nosi istorijska vertikala od doba kneza Vladimira, predstavlja jedinstvenu državotvornu priču koja u različitim ciklusima, pod različitim dinastičkim imenima, traje do danas. To je jedinstvena evropska priča kojom se ne može podičiti mnogo naroda u Evropi. Danas, dakle, s punim pravom slavimo tu vertikalu u vidu hiljadugodišnjice crnogorske nezavisnosti. Monografija na najbolji mogući način prezentuje taj jubilej, kazao je publicista Slobodan Čukić.

Na izradi monografije „Dukljanski knez Sveti Vladimir”, koja je je prevedena i na engleski jezik, grupa autora radila je četiri godine, a dobila je i nagradu za izdavački poduhvat godine na nedavno završenom Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici. Član redakcijskog odbora Milorad Aleksić ističe da je u pripremi i prevod na španski jezik.

- Hiljadu godišnjica crnogorske državnosti i desetogodišnjica obnove državnosti, koje obilježava monografija o dukljanskom knezu Svetom Vladimiru, čine Crnu Goru jedinstvenom - ne samo u južnoslovenskoj regiji, nego u čitavoj Evropi. To nas ispunjava ponosom, ali je to istovremeno i opomena. Opomena da ne zaboravimo na oprez, bez obzira otkud dolaze znaci neprilike ili nevremena. Iznutra ili spolja od „domaćih“ ili „izvanjaca“. Na to nas, posredno, upozorava ova monografija, ili konkretnije sudbina naivnog i dobroćudnog dukljanskog kneza Vladimira, kazao je Aleksić.

Promociju monografije pratila je izložba povodom hiljadu godina od smrti kneza Vladimira, o kojoj su govorili Abaz Dizdarević i Radomir Ilić.

- Ova izložba predstavlja materijalno svjedočanstvo kroz formu fototipija ikona, freski, grafika i minijatura, a koje su kulturnoumjetničko blago država u regionu i istorijski dokumentuju najranija utemeljivanja crnogorske nezavisnosti, kazao je Dizdarević.

Foto: Radio Bijelo Polje

 

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022
Go to top