U kući Rista Ratkovića otvorena je izložba grafika austrijskog umjetnika Karla Koraba, koji se bjelopoljskoj publici predstavio sa 24 grafike.

U svojim djelima Korab je prikazao buđenja proljeća, voćnjake, sela i seoskie puteve i enterijere, mrtvu prirodu, seoske staje i druge motive koji su inspirisali ovog umjetnika.

- Korab je od I960. imao brojne samostalne izložbe, učestovao u mnogim grupnim izložbama u Austriji i u inostranstvu, naglasio je austrijski konzul Rainer Sulzberger.

O Karlu Korabu, koji zbog objektivnih razloga nije mogao da dođe u Bijelo Polje, govorio je i direktor Centra za kulturu, magistar slikarstva Abaz Dizdarević.

- Korab je veoma svetran umjetnik koji se izražava različitom tehnikom, kao što su ulje na platnu, grafike, kolaži, sito štampa i litrigrafije. Njegovi motivi uključuju mrtve prirode i pejzaže, a oprobao se i kao scenograf. kazao je Dizdarević.

Korab je dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoju umjetnost, uključujući i nagradu za doprinos kulturi pokrajine Donje Austrije (1972), zlatnu medalju za zasluge pokrajine Donje Austrije (1997) i Veliki orden časti za zasluge pokrajine Donje Austrije za 2012. Njegovi radovi su zastupljeni i u javnim i privatnim kolekcijama u Austriji i inostranstvu.

Izložbu ovog značajnog umjetnika organizovali su Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije i austrijska Ambasada u Crnoj Gori.

 

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022
Go to top