Škola kreativnog pisanja koju realizuje Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije u saradnji sa Srednjom stručnom školom iz Bijelog Polja, počela je u petak I trajaće sedam mjeseci. Petnaest polaznika kursa kratke priče, uz pomoć profesora književnosti Radomana Čečovića I bibliortekara Rafeta Mulića, steći će nova znanja i usvojiti tehnike kreativnog pisanj kratke priče.

- Škola kreativnog pisanja proizvod je saradnje JU Srednje stručne škole – Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije. Naime, u narednih sedam mjeseci, u okviru dodatne nastave iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, realizovaće se škola pisanja kratke priče. Polaznici su učenici Srednje stručne škole – Bijelo Polje, kazao je mentor Radoman Čečović.

Učenici trećeg i drugog razreda ove srednje škole će kroz rad sa mentorima Mulićem i Čečovićem učiti o specifičnostima žanra kratke priče, kreiranju likova, organizaciji prostora i vremena u narativnom tekstu, fokalizaciji, pripovjedačkim situacijama...

- Takođe, svaki od polaznika napisaće po tri „kratke priče“ koje će biti objavljene u zborniku Prve priče II čije objavljivanje će podržati Ratkovićeve večeri poezije. Škola kreativnog pisanja održavaće se naizmjenično u biblioteci Srednje stručne škole i Kući Rista Ratkovića, napomenuo je Čečović.

Škola kreativnog pisanja realizuje se po drugi put, a kako je kazao profesor Mulić, cilj je ostao isti – naučiti mlade ljude da pišu i stvaraju i prenijeti im ljubav prema književnosti.

- Dobra iskustva od prošle godine podstakla su nas da i ove organizujemo takozvani kurs kratke priče. Učenici JU Srednja stručne škole pokazali su veliku zainteresovanost, ali smo uz pomoć profesora književnosti odabrali 15 đaka trećeg razreda, koji su tokom dosadašnjeg školovanja pokazali da imaju talenat, kazao je Mulić.

Zadatak JU Ratkovićeve večeri poezije jeste da podrži mlade ljude koji tek ulaze u svijet književnosti.

- Zato smo odlučili da pomognemo realizaciju Škole kreativnog pisanja. Sve ono što je u Bijelom Polju rađeno vjekovima na polju kulture, od 12. vijeka kada je u našem gradu nastalo Miroslavljevo jevanđelje, do danas i 47- godišnje trajanje Ratkovićevih večeri poezije, obavezuje nas da ulažemo u kulturu I pisanu riječ na ovim prostorima, kazao je direktor JU ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić, dodajući da će pored profesora Čečovića i Mulića mlade ljubitelje književnosti, kreativnom pisanju učiti i brojna poznata imena pisane riječi – učesnici Ratkovićevih večeri poezije.

Učenica Srednje stručne škole i polaznica kursa kratke priče Irena Madžgalj vjeruje da će se po završetku Škole kreativnog pisanja i njen rad naći u Zborniku priča.

- Pisanje je moja strats i zato sam odlučila da pohađam ovaj kurs. Profesori Čečović i Mulić su prepoznali moj talenat i sigurna sam da će me narednih mjeseci naučiti još mnogo čemu, kazala je Madžgalj.

 

BORČE PANOV, POEZIJA

Borče Panov je savremeni makedonski pjesnik, dramski pisac, prevodilac i esejista. Rođen…
maj 20, 2024

Tatjana Zeković - POLIPTIH

Rođena u Podgorici 1968.godine. Završila je odsjek za francuski jezik i književnost na…
maj 02, 2024

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top