Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije organizovala je promociju knjige „Crnogorska ozračja“ Gžegoža Latušinskog, koja govori o ljubavi prema domovini i patriotizmu, o privrženosti svojoj državi, korjenima čovjeka na ovom okrajku zemlje.

- Drago mi je što sam večeras u Bijelom Polju, gdje sam sreo svoje poznanike, i ovim putem bih se zahvalio organizatorima na programu koji je zaista bio lijepo osmišljen. Pisao sam o Crnoj Gori, na način kako ja doživljavam ovu zemlju, i htio sam da je tako dožive i čitaoci u Poljskoj. Crna Gora je po mom mišljenju kao iz bajke, mala, hrabra zemlja koja je znala da zaštiti svoje parče zemlje, kroz vjekove, što je veoma teško, jer veće države to nijesu znale, a baš Crna Gora to umije da čuva, kazao je poljski pjesnik, pisac, književni kritičar, autor knjige, Gžegož Latušinski.

Latušinski je istakao da se knjiga sastoji iz tri elementa, ona pokreće, uči i zabavlja čitaoca.

- Knijga je u mnogim aspektima neobična, pionirska, koja otvara jednu stazu za pisanje. Autor je uspio da crnogorsku stvarnost prikaže u mnogim aspektima, a to nije uobičajeno i lako, kazao je jedan od govornika Vojćeh Kališevski.

Knjigu „Crnogorska ozračja“objavila je izdavačka kuća „Agawa“ iz Varšave.

Prisutnima se obratila i supruga autora Latušinskog, direktorica izdavačke kuće ,,Agawa”, Marija Sivkovska Latušinski, koja je kazala da na početku nije vjerovala da će knjiga doživjeti ovoliki uspjeh, ali je istakla da je mnogo truda uloženo kako bi ista ugledala svjetlost dana, i dodaje da je u tome pružala veliku podršku.

Promociji su prisustvovali i Eugenijus Kasjanovič, i Slobodan Vukanović.

Stihove je kazivao Kenan Idrizović, a moderator programa bio je Rafet Mulić.

 

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top