Program „Orač u modroj njivi neba“ – sjećanje na Huseina Bašića, održano je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

O liku i djelu Huseina Bašića govorila je književnica, mr Blaga Žurić i akademik Zuvdija Hodžić, koji su Bašića svrstali u književne velikane.

,,Husein Bašić, pjesnik i romanopisac, spada među značajne stvaraoce savremene crnogorske književnosti, i književnosti Bošnjaka u Crnoj Gori. Čitajući njegova prozna i lirska ostvrenja čitalac upoznaje onu prefinjenu nit koja tvbori duhovnu i umjetničku suštinu ovog nesvakidašnjeg stvaraoca”, kazala je književnica, mr Blaga Žurić.

Ona je podsjetila prisutne na Bašićevo djelo ,,CrnoTurci, san i jazija”, uvjerena da bi govoriti o ukupnom djelu ovoga stvaraoca, kako je istakla, zbog same slojevitosti svakog pojedinačnog naslova bilo pretenciozno, i neprimjereno.

Sjećanje na  Huseina Bašiću, održano je povodom obilježavanja deset godina od smrti ovog istaknutog stvaraoca.

,,Koliko god da je u pitanju važan istorijski događaj, maksima ,,Srećni narodi nemaju bogatu istoriju – onim manje srećnima svaka godina je istorijska”, sugeriše da je Husein Bašić mogao da uzme i neku drugu godinu, i bilo koji narod koji naseljava teritoriju Zapadnog Balkana, pa bi sasvim sigurno pronašao dovoljno materijala za literature ove vrste i žanra”, zaključila je Žurić.

Cjelokupno Bašićevo djelo svoje utemeljenje nalazi u narodnom stvaralaštvu i životu običnog bošnjačkog čovjeka. U svojim djelima prikazuje cjelokupnu životnu dramu bošnjačkog naroda, njegovu sudbinu i kontinuiranu borbu za očuvanje identiteta, bošnjačke kulture i tradicije, kroz različite istorijske periode i događaje. Autor je brojnih djela, i dobitnih istaknutih nagrada i priznanja, a 2005. godine uručena mu je najveća nacionalna nagrada sandžačkih Bošnjaka „Povelja Kulina bana”.

,,Sudbinu bošnjačko-muslimanskog naroda Crne Gore, niko nije umjetnički snažnije iskazao od Huseina Bašića. Pratio ju je kroz istoijske događaje i lomove, od vremena kada je bio najtvrđa uzdanica moćne carevine koja ga je najprije i najlakše otpisala, do razočarenja u nju i sebe. Pišući o tome u svojim romanima, bašić je stvorio moderno umjetničko djelo u kojem mudro, svježim i bogatim jezikom pripovijeda o gorkoj, uzbudljivoj i dramatičnoj sudbini njegovog naroda", kazao je akademik, Zuvdija Hodžić, ističući da je siguran da će proći vjekovi do pojave nekog njemu ravnog književnika.

Hodžić je zaključio da svaki od romana uvrštenih u ciklus ,,Zamjene”, Bašiću obezbjeđuju visoko mjesto u našoj književnosti, i zajedno predstavljaju kapitano djelo koje ga svrstava u književne velikane.

U okviru programa prikazan je i dokumentarni film o Bašiću „Od sunca ogrlica“, Bogića Rakočevića.

Program „Orač u modroj njivi neba“ – sjećanje na Huseina Bašića, organizovala je Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije, u saradnji sa Centrom za kulturu iz Bijelog Polja i Centralnom bibliotekom Crne Gore sa Cetinja.

Moderator programa bio je Edin Smailović.

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top