Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije večeras je organizovala promociju svojih izdanja u ediciji „Književne paralele“, u okviru Decembarskog programa koji orgnizuju JU Ratkovićeve večri poezije, Centar za kulturu, Škola za osnpovno muzičko obrazovanje, Zavičajni muzej i Turistička organizacija Bijelo Polje. U ediciji Književne paralele ove godine je objavljena i knjiga „Prolaznost“ Edina Smailovića, o kojoj je bilo najviše riječi.

Zbirku poezije ,,Prolaznost“, oslikavaju autonomne pjesničke cjeline, tematsko-motivska i simbolička koherentnost koja obezbjeđuje veći stepen strukturnog integrisanja.

- Drago mi je i predstavlja mi zadovoljstvo što su sugrađani došli u velikom broju da podrže moj rad, zbirku koja je plod dugogodišnjeg pisanja. Publiku su pretežno sačinjavali moji prijatelji, i da budem iskren, od njih uvijek očekujem pozitivne reakcije, što su večeras i pokazali a nadam se da će se pjesme svidjeti i širem auditorijumu, kazao je za Radio Bijelo Polje  rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju Edin Smailović.

O Smailovićevom djelu govorio je profesor filozofije Jasmin Ćorović, koji je kazao da autor ovom knjigom postavlja ogledalo ispred čovjeka i sistema vrijednosti koji tu vladaju, pokazujući im ko su i kako zapravo izgledaju.

- Smailovićeva poezija  je prije svega angažovana, nije dnevno politička, nema ideološki angažman, niti u svojoj poeziji posjeduje boju kože, naciju, vjeru, ideologiju. Svoj angažman u poeziji Smailović uzdiže na filozofsku ravan, preispitujući sebe i svijet u kojem živi, naglasio je Ćorović, dodajući da je poezija ovog autora puna ironije i sarkazma, a to i jeste najbolji alat kada se borite protiv lažnih vrijednosti.

Direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić kazao je da mu predstavlja zadovoljsto što su RVP izdavači ove knjige, koja razvija sve književne forme i kako je istakao, siguran je da će čitaoci uživati u pjesmama autora Smailovića.

Tokom promocije, prisutni su uživali u zvucima violine za koje je zaslužna profesorica Anda Bushi.

Moderator programa bio je Rafet Mulić, dok su stihove kazivali mladi pjesnici Šejla Hoti i Kenan Idrizović.

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top