Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije večeras je organizovala promociju svojih izdanja u ediciji „Književne paralele“, u okviru Decembarskog programa koji orgnizuju JU Ratkovićeve večri poezije, Centar za kulturu, Škola za osnpovno muzičko obrazovanje, Zavičajni muzej i Turistička organizacija Bijelo Polje. U ediciji Književne paralele ove godine je objavljena i knjiga „Prolaznost“ Edina Smailovića, o kojoj je bilo najviše riječi.

Zbirku poezije ,,Prolaznost“, oslikavaju autonomne pjesničke cjeline, tematsko-motivska i simbolička koherentnost koja obezbjeđuje veći stepen strukturnog integrisanja.

- Drago mi je i predstavlja mi zadovoljstvo što su sugrađani došli u velikom broju da podrže moj rad, zbirku koja je plod dugogodišnjeg pisanja. Publiku su pretežno sačinjavali moji prijatelji, i da budem iskren, od njih uvijek očekujem pozitivne reakcije, što su večeras i pokazali a nadam se da će se pjesme svidjeti i širem auditorijumu, kazao je za Radio Bijelo Polje  rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju Edin Smailović.

O Smailovićevom djelu govorio je profesor filozofije Jasmin Ćorović, koji je kazao da autor ovom knjigom postavlja ogledalo ispred čovjeka i sistema vrijednosti koji tu vladaju, pokazujući im ko su i kako zapravo izgledaju.

- Smailovićeva poezija  je prije svega angažovana, nije dnevno politička, nema ideološki angažman, niti u svojoj poeziji posjeduje boju kože, naciju, vjeru, ideologiju. Svoj angažman u poeziji Smailović uzdiže na filozofsku ravan, preispitujući sebe i svijet u kojem živi, naglasio je Ćorović, dodajući da je poezija ovog autora puna ironije i sarkazma, a to i jeste najbolji alat kada se borite protiv lažnih vrijednosti.

Direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić kazao je da mu predstavlja zadovoljsto što su RVP izdavači ove knjige, koja razvija sve književne forme i kako je istakao, siguran je da će čitaoci uživati u pjesmama autora Smailovića.

Tokom promocije, prisutni su uživali u zvucima violine za koje je zaslužna profesorica Anda Bushi.

Moderator programa bio je Rafet Mulić, dok su stihove kazivali mladi pjesnici Šejla Hoti i Kenan Idrizović.

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top