Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije i Centar za kulturu Bijelo Polje organizovali su program „Razgovori sa Ervinom Ćatovićem“, u galeriji Centra za kulturu, nakon čega je otvorena izložba slika ovog poznatog umjetnika.

Razgovor sa umjetnikom vodio je direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić, koji je istakao da je program ,,Razgovori“ pokrenut sa ciljem da svakih dva mjeseca u Bijelom Polju bude gost ugost po jedan od značajnijih stvaralaca iz regiona.

- Prošle godine imali smo čast da ugostimo važna imena kao što su Ognjen Spahić, Mirko Demić, Bogić Rakočević, Elvedin Nezirović i drugi, a ovogodišnje Razgovore započinjemo dolaskom jednog od najznačajnijih imena umjetnosti bivše Jugoslavije, Ervinom Ćatovićem“, kazao je direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić.

Motivi na platnima profesora Ćatovića su prirodni fragmenti koji zauzimaju centralni dio kompozicije, gdje se ostvaruje slikarska struktura i forma, a na kojima se prepliću razne boje.

- Izuzetno mi je drago što sam večeras sa vama, sinoć sam imao izložbu u Baru, a djela koja su izložena ovdje u Bijelom Polju su iz više likovnih faza, i ne pripadaju istom likovnom korpusu, kazao je akademski slikar, profesor Ervin Ćatović.

Na pitanje šta pokreće lavinu boja koje se nalaze na platnima, Ćatović je kazao da je to rad, onaj istinski koji donosi rezultate.

- Sasvim je normalno imati uzore, ja sam na svu sreću imao velikog umjetnika, slikara pored sebe, mog oca Hilmiju Ćatovića, i bilo je pravo zadovoljstvo raditi i živjeti u takvoj porodici. Moje asocijativno slikarstvo pokušava publici dati slobodu da na slikama vidi šta ona hoće. Kolor jeste dominantan, a tematika ne mora da bude ista ni za mene, niti za konzumenta likovne kulture, istakao je Ćatović.

Magistar slikarstva Aldemar Ibrahimović govorio je o stvaralaštvu Ćatovića, ističući da on u svom likovnom izrazu koristi inovativan likovni jezik koji aktivno komunicira sa vizuelnim potrebama našeg vremena, i onoga što ono nosi.

- Ervinov koncept slike spaja dvije odrednice: emocionalno i vizuelno. U procesu stvaranja on odstupa od racionalnog i pribjegava podsvjesnom poimanju stvari. Slikarstvo je Ervinov život, i neodvojivi dio njegovog bića od kako je kao dijete udahnuo i osjetio miris boja i lanenog ulja u ateljeu njegovog oca, velikog slikara Hilmije Ćatovića, zaključio je Ibrahimović, koji je nakon razgovora i zvanično otvorio izložbu.

BORČE PANOV, POEZIJA

Borče Panov je savremeni makedonski pjesnik, dramski pisac, prevodilac i esejista. Rođen…
maj 20, 2024

Tatjana Zeković - POLIPTIH

Rođena u Podgorici 1968.godine. Završila je odsjek za francuski jezik i književnost na…
maj 02, 2024

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top