Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije obilježila je svjetski Dan poezije promocijom knjige “Prije objave” autora Đorđa Šćepovića. Promocija je održana u Kući Rista Ratkovića, gdje su o poeziji razgovarali autor knjige i bibliotekar Edin Smailović, dok je poeziju govorio glumac Petar Novaković.

- Zadovoljstvo mi je što sam predstavio svoju novu knjigu u Bijelom Polju, i to u kući značajnog pjesnika Rista Ratkovića. Poeziju ne pišem iz velike ambicije kako bih svijetu objavio velike mudrosti, već zarad vlastitog spasenja, kazao je za Šćepović, dodajući da poezija ne zavisi od vremena u kojem se piše, niti od ljudi koji je čitaju, već se njena svrha ne može objasniti.

- Ratkovićeve večeri poezije svake godine obilježavaju Svjetski dan poezije, i uvijek biramo koga ćemo ugostiti tim povodom. Jer, svrha ovog Dana je promocija čitanja, pisanja i objavljivanja poezije, ali i davanje novih podsticaja i priznanja poetskim pokretima, kazao je direktor direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić.

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top