Pod sloganom „Dobre knjige, dobri prijatelji“, Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije obilježila je 23. april Svjetski dan knjige i autorskih prava, u saradnji sa Nevladinim udruženjem Klub kulture i osnovnim školama Vladislav Slobodanov Ribnikar i Dušan Korać.

Tim povodom u Kući Rista Ratkovića održani su programi „Preporučujem ti druže ovu knjigu“ u organizaciji OŠ „Vladislav Sl. Ribnikar“, „Romska književnost“ u organizaciji OŠ „Dušan Korać“, a kao kruna obilježavanja ovog značajnog datuma koji se obilježava povodom smrti Migela De Servantesa i Vilijama Šekspira, promovisana je knjiga „Album za prognane“ Rebeke Čilović.

- Čovjeku je knjiga nabolji prijatelji. Iz knjiga učimo i obrazujemo se, knjige nas vode kroz život. Zahvaljujući knjigana upoznajemo ljudske naravi, patnje, različite kulture i običaje. Sa knjigama maštamo. Stvaramo nove svjetove. Sa knjigama ppostižemo i ono naizgled nedostižno. Zbog toga vrijedi čitati, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Zbrika poezije “Album za prognane”, autorke Rebeke Čilović objavljena je u izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije i za kratko vrijeme doživjela prevode na engleski, španski, turski i mađarski jezik. Ovo djelo, kaže književna kritika, sa univerzalnim idejama usmjerenim na stvaranje jednog boljeg svijeta, zapravo  predstavlja album slika ljudske ranjivosti i traganja za smislom života.

- Moja očekivanja su nadmašena, mi sada svi zajedno živimo ovu priču, jer smo vjerovali u poeziju”, istakla je autorka, a profesorica književnosti Ljerka Petrović naglašava da iščitavanje pjesama Rebeke Čilović pruža višestruko zadovoljstvo, jer je u pitanju poezija bogate metaforike i složenog jezičkog izraza.

U književnoj hiperprodukciji, knjiga Rebeke Čilović izdvaja sa artikulacijom onoga što je osnova poezije – osvjetljavanje subjekta, kazao je profesor Radoman Čečović.

- Onaj ko pročita ovu knjigu neće moći da se otme utisku kako je egzistencijalna muka transponovana u medij pjesme, rekao je Čečović na promociji, koju je upotpunio i poetski performans Milice Lutovac Marković i Irine Zečević, dok je program vodila Milena Bubanja.

U programu „Preporučujem ti druže ovu knjigu“ učestvovala je profesorica književnosti Biljana Obradović sa učenicima sedmog i devetog razreda OŠ „Vladislav Sl. Ribnikar“, gdje je skrenuta pažnja na značaj knjige i čitanja, dok su u programu „Romska književnost“ učestvovali profesori Rafet Mulić, Radoman Čečović, učenici OŠ „Dušan Korać“, dok je program vodila Ajna Mulić.

 

 

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022
Go to top