Pod sloganom „Dobre knjige, dobri prijatelji“, Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije obilježila je 23. april Svjetski dan knjige i autorskih prava, u saradnji sa Nevladinim udruženjem Klub kulture i osnovnim školama Vladislav Slobodanov Ribnikar i Dušan Korać.

Tim povodom u Kući Rista Ratkovića održani su programi „Preporučujem ti druže ovu knjigu“ u organizaciji OŠ „Vladislav Sl. Ribnikar“, „Romska književnost“ u organizaciji OŠ „Dušan Korać“, a kao kruna obilježavanja ovog značajnog datuma koji se obilježava povodom smrti Migela De Servantesa i Vilijama Šekspira, promovisana je knjiga „Album za prognane“ Rebeke Čilović.

- Čovjeku je knjiga nabolji prijatelji. Iz knjiga učimo i obrazujemo se, knjige nas vode kroz život. Zahvaljujući knjigana upoznajemo ljudske naravi, patnje, različite kulture i običaje. Sa knjigama maštamo. Stvaramo nove svjetove. Sa knjigama ppostižemo i ono naizgled nedostižno. Zbog toga vrijedi čitati, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Zbrika poezije “Album za prognane”, autorke Rebeke Čilović objavljena je u izdanju JU Ratkovićeve večeri poezije i za kratko vrijeme doživjela prevode na engleski, španski, turski i mađarski jezik. Ovo djelo, kaže književna kritika, sa univerzalnim idejama usmjerenim na stvaranje jednog boljeg svijeta, zapravo  predstavlja album slika ljudske ranjivosti i traganja za smislom života.

- Moja očekivanja su nadmašena, mi sada svi zajedno živimo ovu priču, jer smo vjerovali u poeziju”, istakla je autorka, a profesorica književnosti Ljerka Petrović naglašava da iščitavanje pjesama Rebeke Čilović pruža višestruko zadovoljstvo, jer je u pitanju poezija bogate metaforike i složenog jezičkog izraza.

U književnoj hiperprodukciji, knjiga Rebeke Čilović izdvaja sa artikulacijom onoga što je osnova poezije – osvjetljavanje subjekta, kazao je profesor Radoman Čečović.

- Onaj ko pročita ovu knjigu neće moći da se otme utisku kako je egzistencijalna muka transponovana u medij pjesme, rekao je Čečović na promociji, koju je upotpunio i poetski performans Milice Lutovac Marković i Irine Zečević, dok je program vodila Milena Bubanja.

U programu „Preporučujem ti druže ovu knjigu“ učestvovala je profesorica književnosti Biljana Obradović sa učenicima sedmog i devetog razreda OŠ „Vladislav Sl. Ribnikar“, gdje je skrenuta pažnja na značaj knjige i čitanja, dok su u programu „Romska književnost“ učestvovali profesori Rafet Mulić, Radoman Čečović, učenici OŠ „Dušan Korać“, dok je program vodila Ajna Mulić.

 

 

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top