Knjiga “Zlatni čovjek” - Priče ispred seoske prodavnice, autora Janka Jelića, promovisana je u Kući Rista Ratkovića, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije.

“Zlatni čovjek”je priča o čovjeku koji još uvijek živi u skladu sa tradicijom i običajima, a susreće se sa novim talasima savremenog doba, modernim i drugačijim.

- Ovim djelom pokušao sam da prikažem snalaženje, odnosno nesnalaženje tradicionalnog čovjeka u novom ambijentu, vremenu i trendovima. Sa svim tim on se bori komikom, fantazijom koju sam proizvodi, a čini mi se da sam zapravo i ja pomalo junak ovih priča i događaja, što me i motivisalo da napišem ovu knjigu, rekao je Jelić.

O knjizi “Zlatni čovjek” - Priče ispred seoske prodavnice, za koju je književnik Janko Jelić dobio nagradu “Radoje Domanović”, govorio je Milorad Durutović, koji je rekao da se ova knjiga mora posmatrati sa više nivoa.

- Na jednom nivou ta knjiga referiše na političke i društvene mane našeg vremena, a na drugom nivou, koji je po svemu univerzalan, možete čitati jednu savremnu priču o Don Kihotu, kazao je Durutović.

“Zlatni čovjek” ukazuje na brojne moralne izobličenosti i defoirmisane društvene pojave i to kroz komično preuveličavanje, karikaturalnost likova, ironiju, parodiju ili sveopštu karnevalizaciju, pojasnila je na promociji kritičarka Maja Simović.

- Ovdje se susrećemo sa jednim politički instrumentalizovanim seljacima, likovima koji su potekli iz naše stvarnosti. Na jedan satiričan način Jelić  uz primjese parodiranja negativnih promjena novog, urbanog, potrošačkog i partijskog vremena pokazuje  odnos prema tim nedostajućim vrlinama današnjice, kazala je Simović.

Moderator književne večeri bio je Rafet Mulić, a odlomke iz knjige čitao je profesor Radoman Čečović.

 

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top