Javna ustanova Ratkovićevevečeri poezije organizovala je promociju knjige “Zamak Mišela De Montenja – estetsko biće književnog djela” Borislava Jovanovića, u Kući Rista Ratkovića.

O knjizi su govorili Rajko Cerović, Vlatko Simunović i Radoman Čečović, koji se slažu da je knjiga Borislava Jovanovića nesvakidašnje štivo o estetitici književnog djela, te da će njen kvalitet tek doći do izražaja. Sam autor Jovanović ističe da je arhetipska, totalna angažovanost književnog djela traganje za smislom postojanja.

-Čovjekova potreba da egzistencija dobije na ljepoti dihovne opservacije svega postojećeg i oplemeni se kako bi se sklonio, ili odbranio, od varvarske stvarnosti. Ako nam izmiče estetsko osjećanje svijeta uprkos svakodnevnom haosu i svetogrđu, onda će nam izmicati i ono što je suština našeg etičkog bića. Isto tako, ako literarna ideja ili njena kap ne padne na filozofsko tlo, njeno nicanje biće dovedeno u pitanje. A ako i nikne biće kržljavo i kratkovječno. Književnost i filozofija su od iste loze. S tim što je književnost što je više subjektivnija, autonomnija, više sveobuhvatnija i misaono anarhičnija. Razuđenija. Veliki pisci su, istovremeno, i veliki filozofi, mudraci, kazao je Jovanović.

Knjiga “Zamak Mišela De Montenja – estetsko biće književnog djela” izašla je prošle godine u izdanju Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije.

-Borislav Jovanović je najtemeljniji tumač  recentnih tokova crnogorske književnosti. U nekom budućem, knjigama i njihovim tumačenjima sklonijem vremenu, knjiga “Zamak Mišela De Montenja – estetsko biće književnog djela” može biti ključni instrument za razumijevanje mišljenja o književnosti u Crnoj Gori na razmeđi dva milenijuma. To je djelo intelektualca koji je život posvetio dijalogu sa knjigama i njihovim autorima, a koji vjeruje da smisao i ljepota estetskog dolazi od ljepote kosmičkog, istakao je Simunović.

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top