Književno veče posvećeno istaknutom stvaraocu Božu Bulatoviću, u okviru kojeg je i promovisana knjiga ,,Ubojtak“ održano je u Kući Rista Ratkovića, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije i Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević“.

Direktor Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević“ Bogić Rakočević kazao je da je roman ,,Ubojtak“ objavljen u novopokrenutoj ediciji ,,Neprolazni romani“, u okviru koje će, kako je istakao, biti objavljeni najpoznatiji romanopisci u Crnoj Gori.

- Promociju ovog romana planirali smo da organizujemo u više crnogorskih gradova, kako bi čitaoce upoznali sa jednim od naših veoma važnih pisaca 20. vijeka i, svakako, afirmisali njegovo djelo, naglasio je Rakočević.

O stvaralaštvu Boža Koprivice i njegovom romanu “Ubojtak” govorili su književni kritičari Borislav Jovanović i Radoman Čečović, koji su istakli da je Bulatović literaturu shvatao na svoj originalan i individualan način.

- On je uspio da spoji visoku intelektualnost, erudiciju i svoj urođeni talenat za pisanje. Bio je boem na svoj način i čovjek koji je bio ,,živa literatura“, naveo je Jovanović, dok je Radoman Čečović, govoreći o Bulatovićevom romanu “Karaula”, kazao da parola ovog autora ,,Ne-pisanje je najveći stvaralački čin“, danas djeluje kao alibi za spasenje i ono malo vjere koje nam je ostalo u napisanom.

- Samo je instinktivni pjesnik mogao da od te leksičke grčevitosti napravi višak estetske informacije, da od leksike dotakne euforičnost sintakse, jednu autentičnu ritmičnost koja odzvanja kao nijemo kolo. Čitati ,,Karaulu“ znači i uživanje u višku, naglasio je Čečović.

Voditeljka programa bila je Vasilija Obradović, koja je čitala odlomke iz romana “Ubojtak”.

 

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top