Javna ustanova „Ratkovićeve večeri poezije“ i Nevladino udruženje Klub kulture promovisali su knjigu "Biserni đerdani (pregled bošnjačke književnosti)", autora Enesa Nikšića, u kući Rista Ratkovića.

U knjizi su zastupljena izabrana djela 62 pisca, rodom iz Sandžaka, koji su pisali na svom maternjem jeziku, a veliki broj njih je upravo  iz Bijelog Polja. Autor pregleda Enes Nikšić kaže da je želio da glorifikuje ljubav prema zavičaju, porodici i univerzalnim vrijednostima, ali i da istakne posebnost i naročite književne postupke ovih prostora.

- Ovom knjigom sam zapravo želio da prikažem genezu pismenosti Bošnjaka, od odlaska Turaka pa do današnjih dana. Ovo je neki moj lični pečat i dolživljaj bošnjačkog stvaralaštva. Neko bi možda napravio drugačiji izbor i druge književnike uvrstio u ovu knjigu, ali ja sam se vodio odnosom pisaca prema zavičaju, ljubavi prema roditeljima, bližnjima i upravo sam na osnovu tih motiva birao pisce. Ono što je najbitnije, ovo je knjiga pozitine energije, kazao je Nikšić.

O knjizi ,,Biserni đerdani” govorili su Murat Ćorović i Rizah Gruda.

- Ovo nije oda sandžačkom čovjeku, ni pjesnička idila, niti istorija pisana perom politike. Ovo je književna, lirska artikulacija faktografije. Stihovi i štiva zastupljeni u „Bisernim đerdanima” donose sliku iznutra, ključ za dušu, za osjećanja, za doživljaje, živu sliku jednog zemana, ljudi u njemu, sudbinu tih ljudi, kao i nagovještaje nekih budućih vremena, kazao je Murat Ćorović.

Moderator promocije bio je Rafet Mulić, a odlomkeje čitao Edin Smailović.

 

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top