Stvaralaštvo književnika Zehnije Bulića, predstavljeno je večeras u Bijelom Polju, u Kući Rista Ratkovića, u organizaciji Ratkovićevih večeri poezije.

Ljubitelji pisane riječi imali su priliku da najviše čuju o Bulićevom posljednjem objavljenom romanu ,,Parta od papira“ koji analizira pitanje čovjeka, i kritički se osvrće na moderno društvo.

Kako je za Radio Bijelo Polje kazao profesor jezika i književnosti, Zehnija Bulić, čast mu je što je ponovo u Bijelom Polju, kako kaže, među divnom publikom.

,,Moja djela uglavnom opisuju čovjeka, jer treba uvijek pronaći ono što je novo, neobično, čudno i nepoznato. Nijesu sve teme ispisane, uvijek ima nešto novo da se kaže, jer uz književnost uvijek dolazi nešto zanimljivo. Dobro je što se poezija sve više čita, kao i kratka priča, koja čini mi se i dominira. Smatram da se književnost kreće dobrim putem", dodao je Bulić.

On savjetuje mlade da čitaju, i to, kako ističe, klasičnu književnost.

,,Neka samo čitaju, promišljaju i gledaju sebe. Smatram da će im se tako i otvoriti put“, iskren je Bulić.

O stvaralaštvu Zehnije Bulića govorio je direktor Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić, koji je kazao da je autor svojim stvaralaštvom dao značajan doprinos književnosti Srbije i Sandžaka.

,,Djelo ,,Parta od papira“ može se okarakterisati kao roman za djecu i tinejdžere, a potresna je priča o dječaku Omeru, jedna priča koja opominje. Ukazuje na ono što je najsvetije u čovjekovom životu, a danas je poprilično u krizi – porodicu. Roman podsjeća na djetinjstvo, na sve radosti, strahove, brige i nestašluke koje smo mi, rođeni sedamdeset i neke u Jugoslaviji, proživjeli. Bulić u ovom literarnom ostvarenju sugeriše da, ma u kakvoj situaciji se nalazili, ne smijemo izgubiti vjeru u same sebe i naših najbližih, kao i da uvijek moramo biti na putu znanja“, podvukao je Musić.

Bulićev književni opus sastoji se od  četiri zbirke pjesama ,,Dah vremena“, ,,Splavari ponornice“, ,,Topola ni do pola“, ,,Očeva koža“,  i tri romana ,,Udica“, ,,Intimna groteska“ i ,,Parta od papira“.

Odlomke iz romana Zehnije Bulića kazivali su profesor Radoman Čečović, i Edin Smailović, dok je promociju moderirao Rafet Mulić. 

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top