Učenicima osnovnih i srednjih škola iz Bijelog Polja uručene su nagrade za literarne i likovne radove koji su prispjeli na konkurs “Azerbejdžan viđen mojim očima”, u okviru cjelodnevnog programa “Hajde da to uradimo zajedno”.

Nagradu za prvo mjesto na literarnom konkursu osvojila je Rijalda Kos, učenica osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Bistrice, drugo mjesto pripalo je Vasilu Musiću iz škole ,,Vladislav Sl. Ribnikar” iz Rasova, dok je treće mjesto osvojio učenik iz iste škole Vasilije Knežević. 

Za radove pristigle na likovni konkurs, prvu nagradu osvojila je Adela Mahmutović učenica OŠ ,,Dušan Korać”, drugo su ravnopravno podijelili Marko Šarčević iz škole ,,Risto Ratković” i Vasilije Španjević, učenik OŠ ,,Dušan Korać”, a treće mjesto dijele Muamera Hasanović iz škole ,,Mladost-Kanje” i Ajna Mulić OŠ ,,Dušan Korać”.

Specijalnu nagradu na likovnom konkursu dobile su učenica Srednje stručne škole Lejla Hoti i Teodora Jevrić iz OŠ ,,Nedakusi”. 

Direktor Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić, zahvalio se učenicima koji su slali radove, koji su, prema njegovim riječima, dosta dobri.

- Drago mi je da se nakon značajnih investicija Azerbejdžana u Bijelom Polju, nastavlja saradnja u oblasti kulture. Naš grad i Azerbejdžan povezuje i to što se njihov pjesnik pominje u spisima još u 11. vijeku, a Bijelo Polje je kolijevka južnoslovenske pismenosti, jer je u 12. vijeku nastalo kod nas Miroslavljevo jevanđelje. U Azerbejdžanu je dosta poštovana usmena književnost, a u našem gradu riješeno je Homerovsko pitanje zahvaljujući epu ,,Ženidba Smailagić Meha”, Avda Međedovića, naglasio je Musić.

Direktor Kulturno - ekonomskog centra Azerbejdžan - Crna Gora,  Sejaran Mirzazada kazao je u svom obraćanju da je dirnut radovima učenika iz Bijelog Polja, koji su, kaže, svako na svoj način vidjeli Azerbejdžan.

- Izražavam zahvalnost učenicima koji su konkurisali radovima, Rafetu Muliću i Kemalu Musiću sa kojima smo otpočeli saradnju prije dva mjeseca, ali i vidimo mogućnost za njeno dalje unapređenje. Kultura nema granice, ona spaja nas i naše narode, i ovakve manifestacije su dobra prilika da upoznamo kulture jedni drugih, naveo je Mirzazada, koji je zvanično otvorio izložbu radova u Kući Rista Ratkovića. 

Radove učenika ocjenjivali su predsjednik žirija, profesor Izet Erović, profesori Ćemal Zoronjić i Radoman Čečović, Azra Mulić iz JU ,,Ratkovićeve večeri poezije” i vizuelni umjetnik Stefan Vukićević.

Predsjednik žirija Erović kazao je da je na literarni konkurs pristiglo 20 radova, a na likovni 35.

 - Sve odluke smo donijeli jednoglasno, radovi su bili kvalitetni. Želim da zahvalim učenicima i njihovim mentorima koji su pokazali zavidan nivo znanja o prijateljskoj državi Azerbejdžan, podvukao je Erović.

Radovi učenika će krasiti prostorije Kulturno - ekonomskog centra Crna Gora- Azerbejdžan u Podgorici.

U okviru ovog programa, održan je šahovski turnir u Srednjoj stručnoj školi, a u Centru za kulturu promovisana knjiga “Nepotpuni rukopis” i prikazan dokumentarni film o Azerbejdžanu.

Program posvećen azerbejdžanskoj kulturi organizovale su JU ,,Ratkovićeve večeri poezije”, Srednja stručna škola, NVU ,,Klub kulture” i Centar za kulturu.

 

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top