Javna ustanova “Ratkovićeve večeri poezije”, Radio Bijelo Polje, Drednja stručna škola, NVU Klub Kulture, OŠ “Vladislav Slobodanov Ribnikar” i NVO Akademija društvenih nauka obilježili su 23. april međunarodni Dan knjige nizom kulturnih programa, pod sloganom “Dobre knjige, dobri prijatelji”.

Organizovani su programi “Priče nad Vražjim firovima” u Narodnoj biblioteci, “Pročitao sam ovu knjigu, pročitaj je i ti” u OŠ “Vladislav Slobodanov Ribnikar”, “Priče i pričini” u biblioteci Srednje stručne škole, “Stih po stih” u kafe baru “Klik” i “Dlanovi” u Kući Rista ratkovića. U ovim programima učestvovali su učenici i profesori osnovnih i srednjih škola, zaljubljenici u književnost i afirmisani stvaraoci.

- U želji da zajedno afirmišemo  ljubav prema knjizi i čitanju i da promovišemo autorska prava i izdavaštvo zajedno smo osmislili kvalitetan i raznovrstan program, tako da Svjetski dan knjige proslavljamo brojnim književnim večerima, promocijama, pozorišnim predstavama, ali i poklanjanjem knjiga. Ovim programom želimo da promovišemo književne žanrove roman, dramu, poeziju, kratku priču i fantastičnu književnost, a samim tim i knjigu kao dobrog čovjekovog prijatelja, rekao je direktor JU Rtakovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović i član Savjeta tog medija Vojislav Kljajević, uručili su Narodnoj biblioteci komplet knjiga objavljenih u okviru Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, kao i druga autorska izdanja.

- S obzirom da živimo u digitalnoj eri, da bi podstakli mlade da čitaju moramo biti inovativni, moramo im se prilagoditi, a naravno da moramo nabavljati nove i aktuelne naslova. rekao je rukovodilac Narodne biblioteke Edin Smailović.

Zbornik  eksperimentalnih radova učenika Srednje stručne škole “Priče i pričini”, promovisan je u biblioteci te obrazovne ustanove. Deset priča taletovanih srednjoškolki našlo se u ovom zborniku, koji je zapravo nastao kao rezultat saradnje Biblioteke Srednje stručne škole i Ratkovićevih večeri poezije, u okviru projekta “Škola kratke priče”, koji su prethodnih mjeseci realizovali uz podršku  Ministarstva kulture.

- Svjesni smo da je brzina življenja potisnula knjigu i književnu umjetnost iz središnjeg mjesta koje je zauzimala u duhovnom životu čovjeka ali, moramo priznati, što i dokazuje ova zbirka, da je naše razdoblje bogatije raznovrsnošću ideja od bilo kojeg prethodnog perioda, zahvaljujući baš ovakvim kreacijama, kazala je na promociji Blaga Žurić.

Odlomke iz svojih priča pročitale su Dženita Hasković, Rijalda Adžajlić, Alma Lukač, Jasmina Hasković i Irena Madžgalj. Nađa Durković iz Zavoda za udžbenike je kazala da upravo ovo djelo ruši stereotipe o učenicima Srednje stručne škole. “Jer svi očekuju da se nešto ovako desi u gimnazijama, a da su se djeca u srednjim stručnim školama već usmjerena na određena zanimanja i da neko ko će sjutra imati tehničku vokaciju, ne treba da se bavi umjetnošću i stvaranjem”, kazala je Durković.

Zbornik “Priče i pričini” kruna je višemjesečnog rada u Školi kreativnog pisanja, a sa talentovanim učenicama predano je radio profesor književnosti Radoman Čečović.

- Nadam se da će naredne godine integracija škola u ovom procesu biti mnogo brojnija, pa ćemo imati obimniji zborniki i malo više radova iz osnovnih i srednjih škola. Ono što ja mogu da tvrdim jeste da potencijal postoji, a sve ostalno je na nama profesorima, koji moramo da podržimo mlade i otvorimo im vrata književnosti i umjetnosti, rekao je Čečović.

U okviru programa ,,Dobre knjige, dobri prijatelji”, u Kaffe baru ,,Klik” održan je pjesnički maraton “Stih po stih”.

- Večeras smo ugostili naše drage sugrađane i slučajne prolaznike, sve ljubitelje pisane riječi. Svi su imali priliku da kazuju stihove, a oni koji su recitovali dobili su na poklon knjigu, najboljeg prijatelja, kako je bio i naslovljen naš ovogodišnji program koji smo zajednički pripremali, kazao je jedan od organizatora ovogodišnje manifestacije Rafet Mulić.

Program ,,Stih po stih" stihovima Jesenjina otvorio je Rafet Mulić, a stihove su između ostalih kazivali i direktor Ratkovićevih večeri poezije Kemal Musić, profesor Radoman Čečović i učenici Srednje stručne škole.

Kruna obilježavanja Dana knjige, svakako je bila promocija knjige “Dlanovi” profesorice Sonje Tomović  Šundić u Kući Rista Ratkovića. Dlanovi su autorkino prvo djelo poezije poslije 15 objavljenih knjiga drugačijeg žanra. Izašlo je iz produkcije novostvorene izdavačke kuće Boka F, iz Podgorice. Za urednicu i recenzentkinju, Nataliju Đaletić, ono predstavlja koloplet tema, promišlanja, događanja.

- Autorkina poetika nas uvodi u nevjerovatna uzbuđenja življenja ovdje i sad. Kada budete čitali poeziju, čitaćete ritam, a ritam jeste suština poezije, čitaćete metar, čitaćete intonaciju, čitaćete posebnu atmosferu, čitaćete nevjerovatan pjesnički senzibilitet koji provijava od prve do posljednje pjesme u ovoj zbirci. To je životvorno postojanje čovjeka u ovom svijetu, izdvojila je recenzentkinja knjige.

Pjesnički svijet Sonje Tomović zaokružen u poetskoj zbirci Dlanovi je svijet koji podrhtava, vibrira, koleba se između krajnosti, to je svijet koji je u drami iskušenja, vječito, navodi izdavač.

- Mi pripadamo tom trenutku, zato što on ne može bez nas. Hoće li se svijet raspasti, slijedeći obrise beskonačnosti koja izmiče u nebo, ili će se održati, slijedeći ukrštanje sa nama, čime se vraća zemlji, to pripada nama, u mjeri u kojoj nam uopšte može pripasti neki svijet, život, tijelo ili tlo, riječi su izdavača.

 

Sonja Tomović Šundić je filozofkinja, estetičarka, antropološkinja i univerzitetska profesorica. Ona kaže da su Dlanovi nastali kao plod višegodišnjeg izučavanja književnosti i filozofije, podsjećajući da je to bila prilika da svoj doživljaj svijeta, emocije i sva ona iskustva koja na drugi način nije mogla, iskaže na ovaj – pjesnički. Dodala je da se djelo sastoji od nekoliko tematskih cjelina - umjetnosti, filozofije, ljubavi i porodice.

- Pjesništvo je među svim ljudskim djelatnostima naročita. Poezija sobom nosi veliku energiju, energiju riječi, koja vibrira višestrukim slojevima. Poruka knjige je vezana za najdublja iskustva života, kako ih i na koji način možemo razumjeti, predočiti drugima i kako ih možemo učiniti nezaboravnim i trajnim, objasnila je Tomović Šundić.

Filozofkinja je naglasila da pjesma nastaje kao čisto osjećanje te da nema pjesme dok duboko ne osjetimo, ne proživimo neko iskustvo. Onda je pjesma, smatra autorka, ustvari trag tog iskustva, ona mu daje mjeru i bilježi to iskustvo.

- Duboko sam zahvalna na tome što sam i ljude i događaje i iskustva i doživljaje i sve ono što je prošlo kroz moje nerve, kroz moju krv, uspjela da poetski zabilježim. A koliko će to biti snažno zavisiće od toga koliko sam ja uspjela pjesmama da prenesem energiju svojim slušaocima, jer pjesme nema bez te unutrašnje, verbalne energije jezika, bez ritma, bez slike, bez simbola, koji se nekako prosto ovaploćuju na taj način što postoji ta najfinija sinergija između onoga ko govori, između same pjesme i slušaoca, ispričala je profesorica Tomović Šundić.

Njeni Dlanovi su ospoljeni dio njenih duševnih iskustava, prijemnik, metafora, svjedoče o tome koliko duboko se otiskuje svijet u naše tijelo, duh i um, prokomentarisala je autorka simboliku naslova njene nove knjige.

- Šest poglavlja predstavljaju put od imaginacije vremena do obistinjavanja istine uz izvrsne stihovne reference na Njegoša, Borhesa, Lubardu, El Greka, zaključila je autorka.

Odlomke je čitao profesor Radoman Čečović, a književno veče je moderirao Rafet Mulić.

 

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top