Otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori gospođa Natalija Fijalko sa saradnicima posjetila je u subotu Javnu ustanovu „Ratkovićeve večeri poezije“, gdje je sa menadžmentom te ustanove razgovarala o budućoj saradnji. U tom smislu dogovoreno je da u narednom periodu bude otvorena izložba ukrajinskih umjetnika u Kući Rista Ratkovića, kao i to da u Bijelom Polju bude predstavljena ukrajinska kultura uopšte.

- Ono što je za nas jako važno, a što slijedi put Ratkovićevih večeri poezije otvorenosti prema evropskoj i svjetskoj kulturi, jesti i to da smo sa njenom ekselencijom Natalijom Fijalko razgovarali i o učešću ukrajinskih književnika na ovogodišnjim Ratkovićevim večerima poezije, kazao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Otpravnica poslova ambasade Ukrajine Natalija Fijalka je izrazila spremnost da se određeni broj kulturnih prograna Ukrajine prezentuje u Bijelom Polju, ističući da je ovo jedan od pravih načina za kulturno povezivanje.

Sastanku u Bijelom Polju prisustvovali su i Olivera-Maca Martinović presjednica Savjeta biblioteke JU Narodna biblioteka i čitaonica ”Njegoš” sa Cetinja i publicista i društveno-kulturni radnik i član savjeta JU Narodna biblioteka i čitaonioca ”Njegoš” Božidar Proročić koji već duže vrijeme radi na povezivanju sjevera Crne Gore sa Prijestonicom Cetinje. Takođe, sastanku su prisustvovali rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju Edin Smailović, Nermin Bećirović i Ismar Ćorović.

Na kraju radnog sastanka direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić je uručio izdanja Ratkovićevih večeri poezije otpravnici poslova Ukrajinske ambasade u Crnoj Gori Nataliji Fijalko i predstavnicima najstarije biblioteke u Crnoj Gori ”Njegoš”, čime je na najljepši mogući način ovim vrijednim gestom i donacijom doprinio kulturnom povezivanju.

 

Tekst i foto Božidar Proročić

 

 

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top