Državna nagrada "Miroslavljevo jevanđelje" za 2018. godinu uručena je u Kući Rista Ratkovića  istoričaru dr Srđi Martinoviću za monografiju "Crnogorska vojska 1854 -1916".

Predsjednik opštine Petar Smolović je kazao da Bijelo Polje čuva svoje multukulturne vrijednosti i baštini ono što je najbolje te da je zbog toga i proglašeno za najtolerantniju opštinu u Jugoistočnoj Evropi.”Jer, ovdje u Bijelom Polju, Miroslavljevim jevanđeljem, najstarijim pisanim dokumentom kod Južnih Slovena jednako se ponose Crnogorci i Bošnjaci, Srbi i Muslimani. I svi Bjelopoljci, bez razlike, sa ponosom ističu da su njihovi, zajednički, bajkoviti pripovijedač Ćamil Sijarić i majstor imaginacije Miodrag Bulatović. Čini nam čast što se u Bijelom Polju, u rodnoj kući crnogorskog pisca Rista Ratkovića, dodjeljuje ovo veliko državno priznanje. Nagrada „Miroslavljevo jevanđelje“ ima upravo one vrijednosti koje su na čast i ponos, a to su otvorenost, posvećenost, uzvišenost, smjernost. Jer, Miroslavljevo jevanđelje je sinonim za pismenost. Početna slova poglavlja Miroslavljevog jevanđelja su simbol kulture, nastale još u 12. vijeku. To je vrijeme kada je zlatnim slovima ispisana pismenost južnoslovenskih naroda, a koje se vezuje baš za Bijelo Polje i baš za Crnu Goru. Kao važan spomenik kulture, Miroslavljevo jevanđelje je ušlo u UNESKOV spisak „Pamćenje svijeta“ i to je sada jedan od značajnijih turističkih i kulturnih potencijala Bijelog Polja", istakao je prvi čovjek bjelopoljske opštine.

Obrazlažući odluku predsjedica žirija Sonja Tomović Šundić je kazala da nagrađeno istoriografsko djelo predstavlja izuzetan doprinos  istraživanju istorijata crnogorskih vojnih institucija ali i ukupnoj crnogorskoj istoriografiji, te da je  riječ o jedinstvenoj i prvoj iscrpnoj studiji o crnogorskoj vojsci u najvažnijem periodu njenog djelovanja.

- Heuristička osnova ove studije čiji je cilj sveobuhvatna obrada crnogorske vojske je veoma široka, jer osim primarnih izvora iz državnog arhiva sublimira obimnu literaturu,  memoarsku građu, neobjavljene rukopise, privatne i  arhive nekoliko država, brojne neobjavljene fotografije kao i drugu relevantnu građu. Monografija je plod sveobuhvatnog i sistematskog naučnog istraživanja koje prezentuje dosadašnja znanja i donosi obilje novih saznanja i originalnih zaključaka.  Žiri je zaključio da se značaj djela Srđe Martinovića ogleda i u afirmaciji crnogorskog društva njegovog identiteta i državnog kontinuiteta, navela je Tomović Šundić.

Uručujući nagradu ovogodišnjem laureatu, ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović kazao je da  Miroslavljevo jevanđelje, iluminirani rukopis nesvakidašnje ljepote, najubjedljivije svjedočanstvo duhovnih i kulturnih strujanja na ovom, istorijom bremenitom prostoru gdje su se  vjekovima prožimali uticaji Istoka i Zapada. Bogdanović je naveo da u periodu koji obuhvata ovaj naučni rad pripadaju i one velike pobjede crnogorske vojske čiji će efekti biti od presudnog značaja za ostvarivanje i osnaživanje crnogorske državnosti.

- Ono što je za taj kontekst takođe bitno, a što nam Martinovićeva knjiga predočava, krije se u činjenici da su upravo  najveći dometi crnogorskog vojevanja stvorili uslove koji će omogućiti Crnoj Gori da od vojničkog logora, kako je to istaknuto u memorandum upućenom Berlinskom kongresu, postane država čiji će se razvoj bazirati prevashodno na sopstvenim izvorima. Zato ova knjiga predstavlja jedan minuciozni istraživački poduhvat, koji ne osvetljava samo istorijat vojske u Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori, već nudi i izuzetnu bazu podataka za dublju analizu društvenog razvoja te epohe. Ne treba posebno isticati koliko jedan ovakav naučni rad otvara prostor za nove istorigrafske uvide u period uspona i uzleta crnogorske države, ali i u vrijeme prijetećih naznaka gubljenja njene državnosti, naveo je ministar kulture.

Autor monografije Srđa Martinović je  podsjetio na maksimu da je  čovjek skup navika, predrasuda, uvjerenja i vrijednosti, i da od pojedinca zavisi što će od toga postati dominantan dio ličnosti. 
- U svakome događaju i čovjeku treba podsticati vrijednosti, večeras nas je okupila saga o takvim ljudima, a ovo je susret pera i mača kao dvije moralne crnogorske vetrikale. Pero kao simbol pismenosti i mač kao simbol ratničke tradicije iz koje izvire crnogorska izvi-iskra.
U okolnostima stalne ratne opasnosti i opstajanja u teškim uslovima dugog ratovanja, za crnogorskog vojnika ratovanje je postao životni poziv, pitanje časti, pa čak i životni smisao. Uzdigla se i izgradila svijest o slobodi, koja je kroz viteško stvaranje, odnos prema oružju, predanost domovini stvorila poseban vojnički kodeks. Ratnički duh koji je usađivan u crnogorskog vojnika, davao mu je čvrstu vjeru u pravilno postupanje pri odbrani otadžbine i pobjedu novog oružja, omogućujući mu da vojno pobijedi i daleko veće i modernije naoružane armije, kazao je Martinović, podsjećajući da prebirajući po vijugavim stazama prošlosti postajemo svijesni da je naše samo ono što smo drugima dali, preuzimajući zavještanje da sačuvano ono što su oni vjekovima branili.

U konkurenciji za ovu nagradu u 2018.godini našlo se 18 knjiga i autora, iz različitih oblasti: književnosti,  književne kritike i teorije književnosti, istoriografije. Petočlani žiri u sastavu: Sonja Tomović Šundić, dr Saša Knežević, dr Nebojša Čagorović, prof. dr Miloš Krivokapić i Nikola Šaranović jednoglasno je, tajnim glasanjem, odlučio da nagradu ponese monografija Srđana Martinovića.

Nagrada Miroslavljevo jevanđelje dodjeljuje se svake druge godine autoru iz Crne Gore za književno, istoriografsko, etnografsko ili publističko djelo objavljeno u Crnoj Gori u prethodne tri godine. U konkretnom slučaju, riječ je o publikacijama objavljenim u Crnoj Gori tokom 2016, 2017. i 2018. godina.

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top