Bosanskohercegovačka književnica Tanja Stupar Trifunović dobitnica je ovogodišnje nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „Razmnožavanje domaćih životinja“,u izdanju „Bajbuka“ iz Sarajeva, odlučio je žiri u sastavu Jovana Bojović (Crna Gora), predsjednica žirija i članovi Pavle Goranović (Crna Gora), Radmila Lazić (Srbija), Asmir Kujović (BiH) i Marko Pogačar (Hrvatska).

U najuži krug za ovu nagradu našli su se još i Nenad Milošević sa knjigom „Pesme iz limba“, Ferida Duraković sa knjigom „Kao kiša u japanskim filmovima“, „Vrtlog“ Ilhana Pačariza i knjiga „Dete“ Živorada Nedeljkovića.

Tanja Stupar Trifunović rođena je 1977. godine u Zadru. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Do sada je objavila četiri knjige poezije, knjigu priča i roman. Tekstovi su joj prevođeni na nekoliko jezika. Zastupljena je u više antologija i izbora poezije i proze. Dobitnica je Evropske nagrade za književnost za roman „Satovi u majčinoj sobi“.

Nagrada „Risto Ratković“, kaže, posebno joj je draga što je za poeziju.

- Svako priznanje za rad je neka vrsta ohrabrenja i naravno da obraduje. Posebno su mi drage nagrade za poeziju jer sam svoj književni rad počela njome. Pomalo sam pristrasna jer uprkos tome što nema poželjan status medju čitalačkom publikom poput romana u mojoj intimnoj vrijednosnoj ljestvici ima i dalje prvo mjesto. I zato me nagrada “Risto Ratković” učinila radosnom, ohrabrila me i na lijep način obavezala da i dalje u svom književnom radu čuvam ono posebno mjesto za poeziju, kazala je Tanja Stupar Trifunović nakon vijesti da je ona dobila ovo veliko pjesničko priznanje.

Na ovogodišnji konkurs za nagradu „Risto Ratković“ došlo je 50 knjiga iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

- Nagrada „Risto Ratković“ dodjeljuje se za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Na ovogodišnji konkurs stiglo je 50 knjiga, stim što smo jednu odmah diskvalifikolavli, jer se radilo o izdanju Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije. Na anonimni konkurs za pjesnike do 27 godina stiglo je 10 rukopisa. Rezultate sa ovog konkursa, kao i svake godine, saopštićemo nakon nastupa finalista ovog konkursa, kaoazo je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.  

- Moram istaći da mi je čast biti predsjednica žirija ove prestižne književne nagrade.  Na konkurs je, ove godine stigao značajan broj kvalitenih knjiga i autora i žiri je zaista imao zahtjevan zadatak, ali smatramo da smo donijeli pravu odluku i da knjiga „Razmnožavanje domaćih životinja, Tanje Stupar Trifunović, zaista zaslužuje nagradu Risto Ratković.  Riječ je narativnim pjesmama, nježnim i brutalnim istovremeno koje u fokus stavljaju običnog čovjeka-ženu. Njena poezija jeste vrlo prijemničiva savremenom čitaocu,ali sa druge strane nosi univerzalne, istakla je Jovana Bojović.

Nagrada „Risto Ratković“ biće uručena dobitnici Tanji Stupar Trifunović na Ratkovićevim večerima poezije 5. septembra u Kući Rista Ratkovića.

 

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top