Priznatoj bosansko-hercegovačkoj književnici Tanji Stupar Trifunović u Kući Rista Ratkovića uručena je prestižna međunarodna književna nagrada “Risto Ratković”, koja se tradicionalno dodjeljuje u okviru manifestacije "Ratkovićeve večeri poezije" u Bijelom Polju.

U regionalnom kontekstu “Risto Ratković” je najznačajnija nagrada koja privlači sve pisce iz regiona, a ove godine za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini proglašena je knjiga poezije „Razmnožavanje domaćih životinja“ Tanje Stupar Trifunović, u izdanju „Bajbuka“ iz Sarajeva.

Nagradu je Tanji Stupar Trifunović uručio predsjednik SO Abaz Dizdarević, a pjesnikinja je istakla da je ovo priznanje  učinilo radosnom, da je ohrabrilo,  ali i na lijep način obavezalo da i dalje u svom književnom radu čuva ono posebno mjesto za poeziju.

- Emocije me uvijek ponesu kada je u pitanju nagrada za poezju. Ova nagrada mi je posebno važna jer nastaje u svijetu i vremenu kada se poezija sve manje vrednuje, pa joj vraća tu bitnost u našim životima. Upravo nam je poezija potrebna da nas vrati pravom smislu i suštini našeg bića, ja mislim da poezija to još uvijek umije i može, i to je moje opredjeljenje, kazala je Stupar Trifunović, ističući da Ratkovićeve večeripoezije na najljepši mogući način slave poeziju.

Obrazlažući odluku, predsjednica žirija Jovana Bojović, istakla je da Tanja Stupar Trifunović pjesmama referiše jednu epohu koja ostaje za nama, te da su u njenim pjesmama vrlo često prisutni duhovi institucija, pa i načina i smisla života koji zastarjeva, ali nas i dalje proganja. 

- Iako naizgled manje zavodljiva riječ od riječi razmnožavanje i riječi životinje, čini se da to što što se pjesnikinja bavi domaćim najviše sugeriše tematske okvire u kojima se krećemo čitajući ovu knjigu podijeljenu u šest ciklusa. Junaci  narativnih pjesama Tanje Stupar Trifunović vrlo su opipljivi, stvarni, unakaženi sobom, sredinom, društvenim okolnostima, ali i mitolaški junaci i junakninje. Između starog i novog svijeta, između običnih bogova i običnih ljudi stvara se prostor u kom je ova zbirka na domaćem terenu. Kakav je to teren između puste zemlje, praznih štala, mračnih šuma i mračnih soba sa muškaracima u njima i međunožja koje nije Epikurov vrt? Pjesnikinja ne daje odgovor, ne ilustruje, nepretenciozno nas pušta da i sami plovimo u tom raskoraku prepunom svakodnevnih istina, ali prožetom jakim arhetipskim slojevima”, istakla je predsjednica žirija.

 

Stihove iz nagrađene zbirke „Razmnožavanje domaćih životinja“ kazivala je Maja Stojanović, a program su vodili glumci Milica Janketić i Jovan Dabović.

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022
Go to top