Izložba fotografija pod nazivom „Očuvanje i vrednovanje Muslimanske i Bošnjačke tradicije, običaja na seoskom području kroz objektiv Crnogorca pravoslavca“, autora Željka Đukića otvorena je sinoć u Kući Rista Ratkovića.

Otvarajući izložbu, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić kazao je da je kroz ovu izložbu prikazano nasleđe Muslimana-Bošnjaka od načina života, vjerskih običaja, sakralne arhitekture i arhitekture do folklornog bogatstva, te da autor podsjeća da treba gajiti kulturološke vrijednosti jednog naroda i da će zahvaljujući tom radu biti sačuvani od zaborava pojedini segmenti tradicije i kulture Bošnjaka –Muslimana na ovim prostorima.

- Kroz svoj rad Željko Đukić nas podsjeća da su tradicija i kultura najveće vrijednosti jednog naroda. On sugeriše da to treba poštovati i gajiti te da Crna Gora i Bijelo Polje mogu da se pohvale multikulturnim bogatstvom i da time ponosimo, bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadamo. Ova izložba tjera na razmišljanje, podstiče maštu, izaziva emociju, a dok gledamo ove fotografije, kao da slušamo najljepšu sevdalinku, kazao je Musić.

Autor izložbe je kazao da je fokus fotografija život Muslimana - Bošnjaka u ruralnim područjima.

- Kroz ovaj projekat putem fotografije imamo priliku da sadašnjost sačuvamo za budućnost, za neke generacije koje će možda za neko dogledno vrijeme htjeti da se prisjete onoga što je nama normalno, a njima možda neće biti. Ovo je artefakt koji će, vjerujem, imati mnogo veći značaj i vrijednost u budućnosti, kazao je Đukić.

 

 

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top