Javna ustanova "Ratkovićeve večeri poezije" organizovala  je promociju knjige "Riječ o riječi" doc. dr Mirka Jakovljevića, koja je objavljena ove godine u izdanju ove Ustanove. Autor ističe da je knjiga „Riječ o riječi“ njegov doprinos razvoju kulture na sjeveru Crne Gore, gdje je recenzije i prikaze knjiga objedinio i sabrao u ovo izdanje.

O knjizi su govorili direktor Direktorata za medije Crne Gore Željko Rutović, professor književnosti Zoran Bošković i direktor JU "Ratkovićeve večeri poezije" Kemal Musić.

Ističući da danas živimo u doba krize riječi, pri tom ne misleći samo na krizu i fenomen riječi kao filozofsku kategoriju istinitosti ili datosti određenih stvari u vremenu i prostoru, već riječi kao sveukupnog civilizacijskog pojma koji je utemeljio civilizaciju u kojoj živimo, Rutović je kazao da se danas riječi  brzo zaboravljaju, olako daju i još lakše obećavaju, a bez etičke i estetičke odgovornosti prema značenju i modifikaciji riječi. Rutović dodaje da je danas vrlo malo vlasnika nad svojim riječima, te da se zato moramo vratiti sušastvu svoje riječi i vladati sa izgovorenom i napisanom riječju.

- Zato vidim ovu knjigu kao simboličan i afirmativan doprinos kazivanju vrijednosti same riječi. Mirka Jakovljevića kao kolegu, djelatnika i kao jednu polivalentnu intelektualnu ličnost uvažavam i cijenim i vjerujem da je njegova Riječ o riječi jedna snažna intelektualna provokacija na propitivanje svih nas pojedinačno: kakve su naše riječi, kako se te riječi i zbog čega šire, da li nosimo odgovornost zbog riječi i da li mi stanujemo u riječi. Ako ne stanujemo u riječi onda u tradicionalnom kazivanju još manje stanujemo u onome što je obilježeno od strane Marka Miljanova, kazao je Rutović.

Prema riječima profesora književnosti Zorana Boškovića knjiga Mirka Jakovljevića je uskostručna i namijenjena je svim intelektualcima koji se bave pisanom riječi.

- U samom sadržaju knjige vidimo da Jakovljević ne stoji na jednom mjestu već je njegova širina zaista impozantna: od medija, medijske politike, zatim prelazi na analizu medijskih časopisa, uzima u obzir jedan vrlo značajni fenomen na medijskom prostoru ex Jugoslavije vrši analizu medijskih dijaloga i oni predstavljaju jedno kultno štivo ne samo za biblioteke već za fakultete i univerzitete koji se bave novinarstvom, kazao je Bošković i dodao da Jakovljević u svojoj knjizi daje prostora i prozi i poeziji ostvarenih autora, ali daje podsticaj i piscima koji prvi put objavljuju svoja književna djela.

Prema riječima književnika i direktora JU Ratkovićeve večeri poezije Kemala Musića kroz knjigu „Riječ o riječi“ uočava se širok spektar interesovanja Mirka Jakovljevića i nesumnjivo poznavanje medija, kuture, komunikologije i književnosti.

- Zbog toga ova knjiga daje doprinos shvatanju svijeta i života. U ovoj knjizi o knjigama Jakovljević ispituje pojedinačne funkcije sastavnih djelova knjiga kojima se bavi. Pred Jakovljevićem je bio veliki, ozbiljan i odgovoran posao. Jer, javno izogovorena riječ je najjače oružje. A kada se potegne riječ o riječi, onda se suočavamo sa snagom misli, snagom mudrosti i odgovornošću izgovorenog, naveo je Musić.

Knjiga Mirka Jakovljevića sadrži oko pedeset kritičkih osvrta na određene knjige autora sa prostora bivše Jugoslavije, ali i analizira poetske i prozne knjige, stručne knjige, monografije, časopise i zbornike.

Medijator promocije bio je rukovodilac gradske biblioteke Edin Smailović.

 

BORČE PANOV, POEZIJA

Borče Panov je savremeni makedonski pjesnik, dramski pisac, prevodilac i esejista. Rođen…
maj 20, 2024

Tatjana Zeković - POLIPTIH

Rođena u Podgorici 1968.godine. Završila je odsjek za francuski jezik i književnost na…
maj 02, 2024

Dino Lotinac, PRIČE

Rođen je 1986. godine u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu…
dec 05, 2023

Bogić Rakočević, STIJENE

Bogić Rakočević je pjesnik, prozni pisac, književni kritičar, antologičar i TV autor.…
nov 22, 2023

Petar Matović, Somot i dim

Petar Matović rođen je 1978. u Užicu, završio je studije srpske književnosti u Beogradu.…
nov 12, 2023

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022
Go to top