Književno veče povodom 30 godina od smrti istaknutog crnogorskog književnika Ćamila Sijarića održano je u galeriji Centra za kulturu, u organizaciji javnih ustanova Ratkovićeve večeri poetije i Centar za kulturu.

O Sijarićevom životu i djelu govorili su direktor Centra za kulturu Milko Kovačević, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić i profesor književnosti Radoman Čečović.

Kovačević je kazao da je književnik svojim radom odavno zauzeo mjesto u pročelju zavičajne sobe, zavičajnih stvaralaca i da on to pročelje drži ponosno te da će tu i ostati sve dok se bude okupljalo oko njegovih djela. On je istakao da se dodatno mora valorizovati rad naših zavičajaca jer je, kako je kazao, privilegija biti komšija, zavičajac i zemljak Sijarića, Ratkovića, Brajkovića ...

- Sijarić je često govorio da zavičaj koji nema pisca isto je kao kuća koja nema temelja. Sasvim je sigurno da se Ćamil nebi toliko vinuo u visine da nije bilo njegovog sela. To je bio neiscrpan izvor za njegov rad. Ta gora, ta voda, kuća prekrivena slamom, bijeda i žalost, ratna patnja bile su ono vreteno oko koje je Ćamil vrtio svoju pređu, a od pređe je ispleo i istkao najljepše rečenice bjelopoljske proze, kazao je Kovačević.

Profesor Radoman Čečović se osvrnuo na poeziju Ćamila Sijarića za kojom se, kako je kazao, posvećenički može ići  i kojoj se svakog puta možeš vratiti isto onako kao što se vraćaš kući iz daleka, umoran i pomiren sa činjenicom kako je svijet nesagledivo čudo.

- Ćamilova poezija jeste život i jeste od života. Takođe, Ćamilova poezija jeste i priča jer je iz pričanja, jeste priča jer je od mitosa, od života koji se trudi da potvrdi sam sebe tako što će se dogoditi u mitskom prostoru i vremenu pjesničkog teksta kao u neupitnoj mjeri smisla, kazao je Čečović.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije i književnik Kemal Musić podsjetio je na da su najbolji književnici poslije Njegoža rođeni u Limskoj dolini, te da je zbog toga rečeno da je Lim krvotok crnogorske književnosti.

- Književna kritika još uvijek nije do kraja istražila djelo Ćamila Sijarića. Ali oni što su se bavili prozom i poezijom ovog velikog pisca uglavnom se slažu da djelo Ćamila Sijarića živi u znaku neprestanog preispitivanja paradoksalnosti prošlih vremena, bivših ljudi i vjerovanja. Ćamil Sijarić prolaznost doživljava kao vrstu nenametljivog alegorijskog nesaglasja sa stvarnim događajima i pojavama. Čestim prilozima za vrijeme i brižljivo odabranim atributima ukazuje se u Sijarićevoj književnosti na pogubnu izdvojenost osjetljivog pojedinca. Razdaljina između živih i mrtvih često se podudara sa jednostavnom nemogućnošću postojanja i nemogućom postojanošću jednostavnosti. Nestajanje jedne osobe jeste ponovo rađanje u jeziku. Do složene jednostavnosti nestajanja, prepoznatljivo sijarićke, teško se dospijeva. Čitav Sijarićev platonizam djeluje kao sjećanje koje je sjenka prvobitne ideje, kazao je Musić.

Prozu i poeziju velikog književnika čitali su glumci bjelopoljskog pozorišta Slađana Merdović i Predrag Vukojević. Moderator književne večeri bio je Edin Smailović.

Književno veče organizovali su Centar za kulturu i JU Ratkovićeve večeri poezije.

 

MAJA SOLAR, A HTELA SAM

Maja Solar je ovogodišnja dobitnica nagrade „Risto Ratković“, za knjigu poezije „A htela…
avg 30, 2023

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022

Uroš Zupan, LAGANA PLOVIDBA

Uroš Zupan rođen je 25. 8. 1963. u Trbovljama, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. U…
feb 04, 2022

DRAGANA MRKIĆ, Tri pjesme

Rođena 10. jula. 1978. godine u Nikšiću. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću,…
jul 13, 2021
Go to top