Promocija knjige intervjua „Oslobađanje od prošlost“ crnogorskog književnika i novinara Ljubete Labovića održana je u kući Rista Ratkovića, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije.

Ovu knjigu je krajem prošle godine objavio Otvoreni kulturni forum sa Cetinja, a nastala je kao skup razgovora sa velikanima kulture, istorije, umjetnosti, politike...  koji uglavnom oslikavaju jedno razdoblje dramatičnih dešavanja na Balkanu. Autor ističe da je to izbor intervjua koje je napravio još dok je bio student i kasnije kao novinar, te da je to njegova mala antologija. Ova knjiga povezuje i prožima ukupnu problematiku i teme o kojima je Labović razgovarao sa svojim sagovornicima, a teme se kreću u širokom rasponu - od politike, rata, filma, književnosti, estetike, pozorišta, pa do priča o takozvanim angažovanim intelektualcima.

Ljubetu Labovića publici je predstavio urednik izdanja u JU Ratkovićeve večeri poezije Izet Erović, a autor je kazao da knjiga obuhvata period posljednjih tridesetak godina, vrijeme kada su se zbivali dramatični događaji u regiji Balkana.

- Knjiga nije značajna samo što su intervjuisani velikani jugoslovenske književnosti, kulture ili politike i ne samo zbog toga šta se događalo na ovim prostorima u političkom ili društvenom smislu, već zbog veoma razuđenih i polemičkih stavova pojedinih autora međusobno, kada su u pitanju i estetika i kultura, i kada su u pitalju jezik, lingvistika, film, rekao je Labović u razgovoru sa moderatorom Rafetom Mulićem.

JIN ŚAOJUAN, ANDSKI KONDOR

(Yīn Xiǎoyuán, “殷晓媛” na Mandarinskom) je avangardna pjesnikinja i autorica koja stvara u…
mar 01, 2023

Anđela Bulajić, SLAGALICA

Anđela Bulajić rođena je 1995. na Cetinju. Godinu dana studirala je svjetsku književnost…
nov 26, 2022

DANILO LOMPAR, Tri pjesme

Danilo Lompar, rođen 2. januara 1978. godine na Cetinju. Objavio je 22 knjige poezije.…
jul 29, 2022
Go to top